עולש – אנדיב – צ׳יקורי: שמות שונים של צמח מאכל בעל תכונות בריאות מועילות, וחלקן די ייחודיות. ישנו הבדל בין אכילת המרכיבים השונים של הצמח: השורש, העלים הגדולים שיוצאים מהשורש, והעלים הדקים והירוקים. בעקבות פרויקט של האיחוד האירפואי, התבקשתי להכין דו״ח מתומצת בנושא ההשפעות הבריאותיות שיתכנו מאכילת עולש. תמצית הדברים ומקורות המידע מופיעים באנגלית כאן למטה. אך תחילה, בעברית, עיקרי היתרונות הבריאותיים של העולש.
יתרונות בריאותיים של עולש
צמח העולש מכיל שפע של מרכיבי בריאות מועילים. רבים לא שמים לב שיש הבדל במרכיבים הבולטים בין חלקי הצמח השונים – העלים הירוקים, ה״פרח״, והשורש.
העלים הירוקים מכילים כמות נאה של סיבים תזונתיים, נוגדי חימצון, ויטמין k, בטא קרוטנים, ויטמין c, פולאט ועוד. ככל שהצלחתי למצוא, רשימות המרכיבים התזונתיים הנגישות ללמידה, אינן מבדילות בין המרכיבים של העלים הירוקים, לבין ה״פרח״ הלבן או הסגול. באופן כללי, נראה שהפרח הסגול עשיר יותר בנוגדי חימצון.
בנוסף למרכיבים שצויינו לעיל, צמח העולש כולל מרכיבים בעלי תכונות נוגדות זיהומים מסוגים שונים, ומספר מחקרים מרמזים על תועלת אפשרית לכבד וכנראה אף להאטת תהליכים סרטניים.
מעבר לאלה, כמובן שלאכילת עלים ירוקים מכל סוג (שאינו רעיל) יתרונות בריאותיים רבים ותועלת למערכת החיסון, לעצמות, לעורקים, לעיכול, לאיזון הסוכר וכדומה.
שורש העולש עשיר במתנה בריאותית גדולה במיוחד: אינולין. אינולין הינו מרכיב פרה-ביוטי חשוב ביותר לבריאות המיקרוביום שלנו במערכת העיכול, ומשם לאין ספור השפעות בריאותיות חשובות ביותר. למעשה, רבים מתוספי התזונה הכוללים פרהביוטיקה, מבוססים על שורש העולש.
את צמח העולש פגשתי מספר פעמים בשדות ובצלחת בביקוריי הרבים באי סרדיניה, שבמשך שנים רבות היה אחד מוקדי אריכות החיים המובילים בעולם. להערכתי, החל משנת 2010 והלאה, אין יותר באמת ״איזורים כחולים״ המהווים מוקדי אריכות חיים מבוססי מדע.
שימושים קולינרים שונים לחלקי העולש השונים
חלקי צמח העולש שמעל לאדמה בעלי טעם מריר. יתרה מזאת, כשמבשלים אותם הם לרוב נעשים מרים עוד יותר. על כן, עיקר השימוש להם הוא בסלטים או כתוספת למנות ״קרות״. שימוש נוסף הוא החמצה קלה של העלים המשנה את הטעם ומעט את המרקם של העלים.
בתמונה, מנה של עלי עולש – אנדיב ירוקים לאחר כבישה קלה, מאיטליה.


בתמונה, ״פרח״ העולש על הצלחת. בסרדיניה מצאתי עד כה רק את הגרסה הסגולה והבריאה יותר של האנדיב בצורה הזו.

השימוש הקולינרי בשורש העולש שונה לחלוטין. בשורש העולש עושים שימוש בעיקר לסוגים שונים של משקאות בטעם קפה. לעיתים אפילו בערבוב עם פולי קפה של ממש. שימוש זה נפוץ בתרבויות שונות ברחבי העולם.
סיכום מידע באנגלית וקישור למספר פרסומים מדעיים אודות העולש – Chicory
Beneficial components:
- Chicory is one of the best sources for prebiotics, which are the preferred nutrients for the “good” germs (the healthy flora of the digestive system). The most important and studied component in that aspect is Inulin. Eating healthy foods like chicory with prebiotics is one of the most important keys for a healthy microbiome.
- Traditional medicine uses chicory as part of the important natural remedies for several dysfunctions in the liver, digestive system and more. There are some clinical articles that demonstrate these benefits.
- Several scientific evidences promote the assumptions that chicory has antifungal, antiviral, and antibacterial and Anthelmintic (can treat parasite-related infections) effects.
- Several scientific evidences promote the assumptions that chicory has anticarcinogenic and antimutagenic (can reduce the rate of mutation) effects.
- There are several antioxidant ingredients in chicory, mainly in the leaves.
Scientific backup:
Many references in here
- 2017; 2017. Published online 2017 Dec 13. Chemical Composition and Nutritive Benefits of Chicory (Cichorium intybus) as an Ideal Complementary and/or Alternative Livestock Feed Supplement.
- Clin Nutr ESPEN. 2023 Jun;55:447-454 .Epub 2023 Apr 29. The effects of chicory supplementation on liver enzymes and lipid profiles in patients with non-alcoholic fatty liver disease: A systematic review and meta-analysis of clinical evidence.
- Am J Clin Nutr. 2020 Jun 1;111(6):1286-1296.Effect of chicory inulin-type fructan-containing snack bars on the human gut microbiota in low dietary fiber consumers in a randomized crossover trial.
- Prim Care Diabetes. 2016 Aug;10(4):265-71.The effect of enriched chicory inulin on liver enzymes, calcium homeostasis and hematological parameters in patients with type 2 diabetes mellitus: A randomized placebo-controlled trial.
- Int J Food Sci Nutr. 2011 Mar;62(2):164-70. Effects of chicory inulin in constipated elderly people: a double-blind controlled trial.
בריאות ואושר,
אופיר פוגל, נטורופת
שלום רב,
האם להבנתך תוספת אבקת אינולין עשויה לשפר את חוזק העצמות במצב של אוסטאופורוזיס?
אם כן, אשמח לדעת מהי הכמות היומית המומלצת ובאיזה אופן מומלץ לצרוך את האבקה.
האם שתיית ׳קפה׳ עולש מועילה משמעותית לשיפור חוזק העצמות?
תודה רבה ,
רינת
שלום רינת,
לצערי, אני לא מכיר קשר מחקרי מובהק בין אינולין לבריאות העצמות.
עולש הוא צמח בריא מאוד. אני לא מכיר מחקרים שבדקו את ההשפעה של שתיית קפה עולש על העצמות.
בריאות
תודה רבה