כיצד קצח עשוי להשפיע על הבריאות?

לפני שאענה על השאלה כיצד קצח עשוי להשפיע על הבריאות, רצוי לעשות תחילה היכרות עם הזרע השחור והקטן הזה שלא כולם מכירים.

קצח הינו צמח עשבוני שזרעיו משמשים כתבלין במדינות רבות, ואותם זרעים משמשים למטרות בריאותיים מזה דורות רבים.

שמו המדעי של הקצח באנגלית הינו Nigella Sativa, ומכונה גם ״כמון שחור״, למרות שהוא כלל לא קשור לכמון. בעברית הוא נקרא קצח תרבותי או קצח הגינה.

הקצח מוזכר בתנ״ך, הוא נמצא בקברו של המלך תות ממצרים, ונטען כי מוחמד אמר לגביו שהקצח יכול להבריא מכל מחלה מלבד המוות…

ד״ר נאדר בוטו המוערך בארץ ובעולם, ממליץ לרבים מאוד ממטופליו לצרוך קצח באופן קבוע לשיפור הבריאות והחוסן.

 

תמונה של זרעי הקצח הבריאים:

זרעי שצח בריאים

מהם המרכיבים התזונתיים של הקצח?

קצח כולל בעיקר שומנים. מרביתם ״שומנים בריאים״ הדומים בהרכבם לשמן הזית הבריא. הקצח מכיל כ 13% שומן רווי מהצומח. ישנה הנחה כי מספר שמנים אתרים הקיימים בקצח אחראים על מרבית מההשפעה הרפואית שלו.

זרעי קצח מכילים גם כמות נאה של סיבים תזונתיים וחלבון. מבחינת המינרלים והויטמינים, בולטת לחיוב היא הכמות הרבה של האשלגן שעשוי לתרום לאיזון לחץ הדם. בסדר כמותי יורד הרבה אחרי האשלגן, הקצח מכיל זרחן (פחות טוב), סידן ומגנזיום.

 

מהן השפעות הבריאות של הקצח?

נכון לכתיבת שורות אלה (2021), פורסמו בספרות המדעית  יותר מ 1500 מחקרים מדעיים לגבי הקצח.

כאן באתר תיארתי כבר מחקרים מוצלחים שנעשו עם הקצח לאיזון הסוכר ושומני הדם (טריגליצרידים), ומחקרים לגבי חיזוק מערכת החיסון ככלל, וכעזרה נגד חיידק ההליקובקטור בפרט.

מאמר שפורסם ב 2021 בחן מחקרים קודמים, ומסכם כי נראה שיש תועלת בשימוש בקצח להורדת אנזימי כבד, מדדי דלקת וערכי הסוכר בצום, ובמקביל בהעלאת ערכי הכולסטרול ה״טוב״.

ד״ר מיכאל גרגר מתאר בסרטון הקצר הבא מחקרים נוספים לגבי השפעות הבריאותיות של קצח על הבריאות. ניתן להתרשם בעזרת הסרטון ממחקרים המצביעים על היכולת של קצח לשפר איזון לחץ דם, סוכר, שומני דם, תיאבון, משקל, גלי חום ואף כולסטרול. לגבי הכולסטרול, מחקר מאוד חריג בתוצאתיו מראה כי נשים אחר גיל המעבר שהחלו לשלב קצח בתפריט שלהם למשך חודשיים, נהנו מירידה של 27% בערכי הכולסטרול ה״רע״ שלהן. תוצאות אלה אגב, חלפו כשהפסיקו להוסיף קצח לתפריט…

 

 

ישנם גם פרסומים מדעיים פחות מבוססים, הקושרים לקצח הפשעות בריאותיות כמעט של תרופת קסם לכל מחלה, אולם להבנתי, הביסוס המדעי מאחורי מרבית הטענות הללו פחות חזק.

 

כיצד מומלץ להשתמש בקצח לשיפור הבריאות?

מעניין ומעודד להיווכח שבמרבית המחקרים השתמשו ברבע כפית קצח בלבד. כך מדובר בשינוי מאוד קל ופשוט עבור מרבית האנשים.

את הקצח ניתן לטחון המטחנת תבלינים טובה ולשמור במקרר לשימוש כתבלין. ניתן גם למלא בקצח מטחנת תבלינים שולחנית כמו זו המשמשת לפלפל שחור, ולטחון מעט מהתבלין החריפרף למזון מתאים.

ניתן גם להשתמש בטחינת קצח שחורה ומרוכזת. בשנה האחרונה אני פחות מוצא אותה בארץ, אבל ראיתי שיש גם טחינה שומשום המשלבת בתוכה קצח, כך שהטעם ״נגיש״ יותר למרבית האנשים…

 

מתכוני בריאות עם קצח

באתר כאן ניתן למצא שלל מתכוני בריאות הכוללים גם את זרעי הקצח הבריאים. הינה כמה דוגמאות:

 

מכירים מתכונים נוספים ורוצים לשתף – אשמח לשמוע!

יש לכם מידע חשוב נוסף או שאלות – מוזמנים לכתוב ולהוסיף!

 

בריאות ואושר

אופיר פוגל, נטורופת

 

 

shalev

כתיבת תגובה

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאותי

  • סינון לפי צמחוניטבעוני

  • סינון לפי סוג אוכל

  • סינון לפי זמן בישול

  • סינון לפי שלב דיאטת אורז