תאריך הפרסום:

האם פופקורן במיקרוגל זה בריא?

תאריך הפרסום:
עודכן לאחרונה:

תמיד כששואלים אותי שאלות מסוג זה, אני עונה בשאלה משלי: האם זה בריא יחסית למה? מה החלופה? למה משווים את הפופקורן במקרה שכזה? אם מדובר על חטיף מפנק שמגיע במקום נקניקיה בלחמניה עם קטשופ, אז ברור שהפופקורן במיקרוגל עדיף. אם ההשוואה היא לחטיף אדממה, אז כמובן שפולי הסויה הללו הרבה יותר מוצלחים מפופקורן שיצא מהמיקרו. אנסה לתמצת כאן כמה מהחסרונות העיקריים של הפופקורן במיקרו, כמו גם כמה הצעות לתחליפים מוצלחים יותר.

האם פופקורן במיקרוגל זה בריא?

ראשית עלינו לזכור שפופקורן פשוט שמכינים כמו פעם בסיר, כמעט תמיד יהיה בטוח ובריא יותר. בסיר צריך להשתמש במעט שמן, ובשמן איכותי שלא נשרף/מתחמצן מהר. חשוב מאוד-מאוד לא לשרוף!

שנית, פופקורן עשוי מ… תירס. ותירס זה דגן בריא בסה״כ. הבעיה היא שבעשרות השנים האחרונות מגדלים תירסים גדולים ומתוקים יותר ויותר. בכך ההשפעה על ערכי הסוכר בגוף מוחמרת. זה כמובן לא מומלץ. אבל, וכאן יש ״אבל״ גדול, אם מתייחסים אל הפופקורן ב״מחלקת הנשנושים והפינוקים״, אז תירס הוא חומר גלם טבעי ולא רע יחסית למרבית החלופות המתועשות מאוד.

אריזה של פופקורן המיועד למיקרוגל:

אריזה של חבילת פופקורן למיקרוגל

רשימת המרכיבים של פופקורן ״מופחת שומן״ עבור המיקרוגל. השימוש בשמן לא איכותי חושף חלק מהחסרונות הבריאותיים של מאכל זה. אין פירוט של כימיקלים הנמצאים באריזה, ועלולים על פי החשד לחדור למזון בזמן ההכנה.

מרכיבים בפופקורן למיקרוגל

חסרונות בריאותיים עיקריים של פופקורן במיקרוגל:

  • למרבית המוצרים מוסיפים די הרבה שומן, ולכן גם כמות הקלוריות מאוד גבוהה.
  • חמור ממה שרשום בסעיף הקודם הינה התוספת של שומן טרנס/מוקשה בחלק (רוב?) המוצרים הללו. שומן טרנס הינו אחד ממרכיבי התזונה המזיקים ביותר שישנם לבריאות, ואין שום גוף או גישה תזונתית שאני מכיר שלא מסכימה עם ההבנה הזו.
  • בשל ציפיות הצרכן, כמות המלח / נתרן גבוהה מאוד במוצרים אלה.
  • ישנו חשש בריאותי גדול ממספר כימיקלים הקיימים בשקיות הפופקורן למיקרו. הכימיקלים הללו מאריכים את חיי המדף של המוצר, אבל מספר עדויות מצביעות על כך שהם חודרים לאוכל בזמן הכנתו במיקרו. מחקר רפואי, המתואר למשל במאמר זה בעברית, מעלה את החשש שחומרים בשם PFAS, מתפרקים בין השאר לחומצה בשם PFOA – כימיקל שעל פי החשד מעלה את הסיכון לסרטן. בנוסף, ישנו חשש שחימום כימיכלים אלה במיקרו, מביא להפרשת רעלים לפופקורן עצמו. רעלים אלה, עלולים לא רק להעלות סיכון לסרטן, אלה גם לגרום למחלות ריאה ומחלות נוספות.

ניתן לצפות במרכיבים התזונתיים של מספר מוצרי פופקורן למיקרוגל בקישור זה.

חשוב לי לציין, שבחיפוש אחר מחקרים בנושא במאגר המחקרים הגדול והחשוב בעולם הרפואה (PubMed) – לא מצאתי שום מחקר קליני שנעשה בבני אדם עם פופקורן המיועד למיקרוגל.

תגובת משרד הבריאות נכון ל 2023, בהמשך לכתבה ב״מאקו״ על הימצאות PFAS במוצרי פופקורן למיקרוגל:

משרד הבריאות: “המשרד רואה חשיבות רבה בצמצום הימצאות PFAS במטרה לשמור על בריאות הציבור. בתחילת שנת 2023 אימצה מדינת ישראל רגולציה אירופאית חדשה המתייחסת למזהמים הכימיים במזון, הכוללת התייחסות לתרכובות PFAS במזון, כאשר כל מוצרי המזון המופיעים בתקן זה מקורם מהחי וכוללים התייחסות ל-4 מולקולות שונות.

“לצד זאת, המשרד ממשיך ובודק מוצרים שונים, ובסקר מקדמי שערך המשרד בשנה שעברה, נבדקה אפשרות הימצאותן של מולקולות PFAS שונות במזון. בסקר נדגמו ונבדקו גם אריזות פופקורן למיקרוגל, ולא נמצאו בהן כלל מולקולות מסוג PFAS”.

 

תחליפים לפופקורן במיקרוגל

ישנם הרבה מאוד תחליפים אפשריים לפופקורן שמכינים בקלות ובמהירות במיקרו. יחד עם זה, פרט להכנת פופקורן בדרך המסורתית, אני לא מכיר משהו שמאוד דומה בטעם ובמרקם לפופקורן. אבל כן כדאי לנסות למשל את הכיוונים האלה:

  • גריסים קלויים.
  • ערמונים.
  • שקדים ואגוזים קלויים בצורה ביתית בטוחה וטובה.
  • צ׳יפס בטטה בתנור.
  • פולי סויה – ״אדממה״ – שמכינים בסיר, ומתבלים במלח גס ואולי בלימון.
  • קטניות קלויות בדרך נכונה ובריאה. כמו למשל גרגירי חומוס בתנור. יש גם פול, תורמוס ועוד דוגמאות.
  • כאן באתר ישנם כמה עשרות מתכונים לקרקרים בריאים. לפעמים הם מתאימים כתחליף.

 

מכירים רעיון נוסף שמתאים כחטיף טעים ובריא?

אשמח לשמוע ולשתף מכאן את כולם

בריאות ואושר,

אופיר פוגל, נטורופת

 

 

bool(true)

2 thoughts on “האם פופקורן במיקרוגל זה בריא?

  1. שלום
    אופיר
    אני חרדי שגרתי בבני ברק והייתי אצלך בסדרת טיפולים לפני הרבה זמן
    אם אני לא טועה זה היה ברמת אביב, והיום אני מנוי וקורא את האתר שלך
    רצית לשתף אותך ………….. היום הכנסתי כ 2 כפות פופקורן לתוך שקית רשת קוקי
    של חבת סנו , הכנסתי למיקרו ל- 2 דקות ללא שמן ללא מלח ויצא טעים מאוד
    האם זה באמת בריא
    אודה לך ואשמח לשמוע את דעתך
    אברהם קליין

    1. שלום אברהם,
      שמח לשמוע ממך, ומקווה שאתה בטוב!

      אני לא יודע אילו כימיכלים ישנם ב״שקית רשת קוקי״.
      בנוסף, אני לא מכיר מדע מהימן לגבי איכות ובטיחות הכנת אוכל במיקרוגל. זה נושא בויכוח מדעי רב שנים.

      אם אתה רוצה לאכול פופקורן, מציע להכין אותו בדרך הישנה והבטוחה: סיר איכותי + מינימום שמן איכותי + גרעיני פופקורן פשוטים.
      חשוב שלא יישרף!

      בריאות

כתיבת תגובה

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאותי

  • סינון לפי צמחוניטבעוני

  • סינון לפי סוג אוכל

  • סינון לפי זמן בישול

  • סינון לפי שלב דיאטת אורז