האם כדאי להשרות שקדים ואגוזים לפני אכילתם?

הדעה הרווחת בין העוסקים ברפואה ותזונה טבעית היא שישנם יתרונות עיכוליים ובריאותיים בהשריית שקדים ואגוזים לפני אכילתם.

אבל האם ההנחה שכדאי להשרות אגוזים לפני אכילתם נכונה? האם היא מגובה מחקרית?

אנסה לתאר כאן את הטענות בעד ונגד השריית שקדים ואגוזים לפני אכילתם.

היתרונות בהשריית שקדים ואגוזים מפורטים היטב בכמה מקומות, בין השאר במאמר מפורט בנושא מאת ד״ר גיל יוסף שחר מכאן.

  1. ההבנה הבסיסית היא שהשריית שקדים ואגוזים במים מסמנת לגרעין כי התנאים מתאימים לתחילת הנבטה וגדילה, ומעבירה את הגרעין ממצב ״המתנה״ ו״אגירה״ למצב של גדילה וצמיחה. שינוי זה, כך נטען, הופך את האגוז לבריא ומזין יותר.
  2. השריית שקדים ואגוזים מעוררת תהליכים בתוך האגוז שהופכים אותו קל יותר לעיכול, בעיקר בשל תחילת ניטרולם של אנזימים מעכבים כמו גם שינויים בהרכבם של חלבונים הנוצרים בשל החשיפה למים. אולם במחקר זה למשל, נראה שכשבודקים את ההשפעה של שקדים מושרים על נוחות העיכול, לא מתועדת השפעה חיובית בעלת משמעות.
  3. השריית שקדים ואגוזים מנטרלת חומצה פיטית אשר מפחיתה את יעילות ספיגתם של מספר מינרלים. לטענה זו לא מצאתי תיעוד מדעי ראוי, ומצד שני, מצאתי מחקר אחד שמראה שהשריית שקדים למשך 24 שעות מפחיתה רק בכ 4% את כמות החומצה הפיטית בשקדים.
  4. מחקר שמציין ד״ר גיל יוסף שחר במאמרו מראה כי תוספת פרוביוטית עוזרת לנטרול טוב יותר של חומצה פיטית. נושא זה אמור לעודד אותנו עוד יותר לאכול מזונות פרוביוטים איכותיים. ניתן להיעזר מכאן באוסף מתכונים פרוביוטים מומלצים.
  5. עוד מציין ד״ר גיל יוסף שחר כי תהליך ההשרייה המפעיל את האנזימים הדרושים לגדילת הגרעין/צמח, מייצרים באגוז עוד נוגדי חמצון וויטמינים שלא היו בו קודם לכן.

 

אולם האם נטרול של חומצה פיטית זה בהכרח דבר רצוי ובריא?

  • מחקר זה למשל מראה כי נוכחות חומצה פיטית בתזונה מסמנת תהליכים נוגדי סרטן רצויים.
  • במחקר זה למשל, נראה כי נוכחות רבה של חומצה פיטית בשתן מהווה סימן לעצמות בריאות יותר.
  • מאמר סקירה זה בוחן לעומק יותר את התועלת לעומת החסרונות של חומצה פיטית, טנינים וחומרים נוספים לגביהם נטען כי הם בעלי חסרונות תזונתיים-בריאותיים.

 

האם ישנם חסרונות בריאותיים להשריית שקדים ואגוזים?

למרות מאמרים כמו זה למשל המטילים ספק ביעילות השריית שקדים לפני אכילתם, נראה שאין ממש חסרונות. מה שכן, יש לשים לב היטב לדרך בה שומרים את השקדים והאגוזים המושרים שכן ברגע שהם ״מופעלים״, יכולים להתחיל גם תהליכי ריקבון ברגע שאין צמיחה אמיתית של הצמח.

 

כמה זמן כדאי להשרות שקדים ואגוזים לפני אכילתם?

לפי המאמר של ד״ר גיל יוסף שחר, אלה זמני ההשרייה המומלצים לשקדים ואגוזים הינו:

  • שקדים ואגוזי ברזיל מומלץ להשרות 6 שעות (הכי נוח למשך הלילה).
  • לשאר האגוזים מספיקות שעתיים של השרייה במים.
  • יש לשים לב להשרות את השקדים והאגוזים במים איכותיים, שכן הם נכנסים לגופנו כשנואכל אותם…

 

אז מה השורה התחתונה לגבי בריאותם של שקדים ואגוזים מושרים?

למיטב הידע, ההבנה והנסיון שיש ברשותי כיום, אומר כך:

  1. אם זה מתאפשר, נראה לי שעדיף להשרות שקדים ואגוזים במים לפני אכילתם, כל עוד שומרים עליהם בתנאים נאותים ומונעים תהליכי עיפוש / הרקבה.
  2. אל תוותרו על אכילת שקדים ואגוזים גם אם הם לא עברו השרייה. אלה טובים מאוד לבריאות גם כך!
  3. ממליץ להפסיק לפחד מחומצה פיטית. הטבע חכם.

 

בריאות ואושר,

אופיר פוגל, נטורופת

תגובות אחרונות