קראתי מאמר של רופא הטוען שכמוסות אומגה 3 מדגים אינן יעילות ואולי אפילו מזיקות. מה דעתך?

אכן ד״ר גיל יוסף שחר פרסם את המאמר הזה, בו הוא מפרט מספר תהליכים ומחקרים המרמזים על כך שתוספי התזונה של אומגה 3 מדגים, מהסוג הנפוץ והכמעט יחיד שנמצא בשוק: ״אתיל אסטר״, אינם טובים מספיק.

מצד שני, חברת ״אומגה 3 גליל״, פרסמה סוג של מאמר תגובה המצביע על היתרונות והיעילות של כמוסות אומגה 3 מדגים הנשמרות בקירור.

ד״ר גיל יוסף שחר מעיד בגילוי נאות בסוף מאמרו שהוא מוכר את הכמוסות המתחרות – אומגה 3 צמחית ממרווה מרושתת. וגיא בן צבי, מנכ״ל ״אומגה 3 גליל״ עמו דברתי כמה פעמים בעניין – אף הוא כמובן מרוויח כסף ממכירת שמן הדגים. אני מעריך מקצועית גם את ד״ר גיל וגם את גיא, ובכל זאת אנסה להציג את הטיעונים העיקריים ואת דעתי.

 

טענה ראשונה: 

אומגה 3 סינתטית (אתיל אסטר) אינה טבעית ואינה מוכרת בטבע, והסוג היעיל יותר הוא אומגה 3 בצורת טריגליצרידים. 

טענה זו נכונה. ישנה אפשרות לרכוש אומגה 3 בצורת טריגליצריד, אבל הטעם והמראה והריח שלהן הופכות אותן ללא אטרקטיביות. בנוסף, אומנם אומגה 3 בתצורת טריגלצריד מוכרת בטבע, אבל כמוסות אומגה 3 כאלה מיוצרות גם הן בעזרת תהליכים כימיים.

 

טענה שנייה:

הזמינות הביולוגית של אומגה 3 אתיל אסטר נמוכה יותר מאומגה 3 טבעית*-טריגליצריד. 

כך אכן נראה מהמחקר הקצר שגיל מציג. לדבריו של גיא, אומנם קצב הספיגה של שמן הדגים איטי יותר, אבל בסופו של דבר – כל חומצות השומן החשובות נספגות ומגיעות ליעדן. גם אם בצורה איטית יותר.

 

טענה שלישית:

כמוסות שמן הדגים המדוברות אינן יציבות ועלולות להתחמצן. 

זה נכון, אבל כך הדבר לגבי כל חומצות השומן מסוג זה, גם אומגה 3 צמחית! על מנת להפחית למינימום את החמצון, יש לשמור את הכמוסות בקירור ובחושך! על עניין קריטי זה כמעט אף חברה לא מקפידה, והנזק הפוטנציאלי הוא עצום. בהקשר זה אני חייב לפרגן ל״אומגה 3 גליל״, שהיא החברה היחידה שמקפידה לייבא את האומגה 3 בקירור, וכמובן גם לשמור את הכמוסות בקירור כל העת.

 

טענה רביעית:

אומגה 3 אתיל אסטר עלול להביא לתוצאות לא טובות לבריאות הלב והעורקים במספר מדדים. 

אכן ד״ר גיל מציג מחקרים בודדים המראים שוב יתרון מסויים לשמן הדגים הטבעי מסוג טריגליצריד (אגב, המחקר העיקרי שמצוטט, אינו מראה הבדל בעל משמעות סטטיסטית בין המוצרים). מצד שני, מחקרים רבים בדקו את יעילות שמן הדגים הנפוץ (אתיל אסטר) לבריאות הלב, מניעת מחלות לב ומוח – ומצאו כמעט כולן שכמוסות אלה יעילות ורצויות.

אפילו ארגון הלב האמריקאי, פרסם הצהרה רשמית בקיץ 2019, בה הוא ממליץ על מינון מאוד גבוה של שמן דגים על מנת להוריד שומני דם (טריגליצרידים). והינה לדוגמא מחקר קליני משמעותי המראה שצריכת אומגה 3 אתיל אסטר מפחיתה אירועים לבבים קשים אצל אלה עם שומני דם גבוהים.

 

מצד שני, טענה עיקרית של אומגה 3 גליל:

רק מוצרי שמן דגים מצליחים להעלות ״אינדקס אומגה״, ובכך להפחית סיכון למחלות. אומגה 3 ממקור צמחי מצליחה בזה רק לעיתים רחוקות. 

אכן חומצות שומן אומגה 3 ממקור צמחי צריכות לעבור מספר תהליכים בגוף על מנת להפוך לחומצות שומן יעילות.

ואכן נכון ששמן דגים מעלה ״אינדקס אומגה״ ביעילות רבה יותר.

ואכן ישנם כמה מחקרים יפים שמראים שהעלאת ״אינדקס אומגה״ מיטיבה מאוד עם בריאות הלב, המוח, הרגש, דלקות ועוד.

 

 

לסיכום, ולמיטב הידע והנסיון שיש ברשותי כיום:

  1. שמן דגים מסוג אומגה 3 טריגליצרידים טבעי כנראה יעיל יותר משמן דגים אתיל אסטר. מי שמצליח להסתדר עם הטעם-ריח של מוצרים אלה, ובנוסף, למצוא מוצר כזה שמיובא ונשמר בקירור – זה הדבר המומלץ.
  2. עם מוצרי אומגה 3 אתיל אסטר נעשו מאות מחקרים קליניים, אשר הראו הטבה קלינית-בריאותית (ולא רק שינוי במספרים בבדיקות). למיטב ידיעתי, אין מחקרים קליניים המראים הטבה בשימוש בשמן מרווה מרושתת. כן ישנם מספר מחקרים טובים בהם נעשה שימוש בשמן פשתן.
  3.  פשתן, צ׳יאה, אצות ומרווה מרושתת הם מקורות טובים של אומגה 3 צמחית ומומלצים לאנשים רבים (כל עוד הם נשמרים בצורה טובה). כשצריך הטבה קלינית משמעותית – אני לרוב ממליץ על שמן דגים שנשמר בקירור.
  4. אני ממליץ על השקעה של כ 350 ש״ח לביצוע בדיקת אינדקס אומגה שיכולה להראות את מצב חומצות השומן ברקמות הגוף.

 

גילוי נאות, האינטרס היחיד שלי הוא קידום בריאות! אין לי שום קשר מסחרי או דומה לזה עם אף חברה שמשווקת מוצרים כאלה או אחרים.

בריאות לרוב,

אופיר פוגל, נטורופת

 

*הערה:

שמפיקים רק את השמן מתוך הדג, מקבלים אומגה 3 בצורת טריגלצרידים, פוספוליפידים וחומצות שומן חופשיות. כל זה מגיע יחד עם המתכות הכבדות, שאריות חלבונים ומרכיבים נוספים.

על מנת להפיק שמן אומגה 3 מכל סוג, תחילה מנקים את השמן, מפרידים את האומגה 3 לחומצות שומן חופשיות, ורק אחר כך ״מרכיבים״ כמוסות מסוג אתיל אסטר או טריגליצרידים בתהליכים שונים.

 

 

 

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאות

  • סינון מאכלים לצמחונים


  • סינון לפי סוג אוכל


  • סינון לפי זמן הכנה


  • סינון לפי שלב דיאטת אורז