בשר, מחלות ותמותה

בקישור הבא מאמר נוסף המתאר מחקר חדש שבחן את ה קשר בין אכילת בשר לבריאות .

במחקר עקבו אחר יותר מחצי מיליון אנשים, למשך 16 שנה, ופורסם בעיתון רפואי מכובד מאוד.
בדקו בו קשר לתמותה ומחלות משמעותיות לאוכלי בשר מעובד, אוכלי בשר, ואוכלי עוף ודגים.
הנתונים מצביעים על כך שמי שאוכל יותר בשר מסכן את עצמו יותר מאחרים במוות מוקדם, ויותר גרוע מכך – סבל ממחלות קשות כמו סרטן, התקף לב, מחלות בדרכי הנשימה, שבץ, סוכרת, דלקות שונות, אלצהיימר, מחלות כליות, ומחלות בכבד.
לא מפתיע שהמצב היה הגרוע ביותר עבור אלה שאוכלים בשר מעובד כמו קציצות, נקניקים וכדומה.
אלה שאכלו דווקא יותר עוף ודגים, סבלו פחות ממחלות אלה. אני מניח שאם היו מפרידים את אכלני העוף והדגים, היו מוצאים שאכלני העוף חולים יותר, ואכלני הדגים בריאים יותר.

מחקרים רבים מסוג זה אמורים לגרום למחשבות רבות עבור כל אותם המצדדים בדיאטות עשירות בבשר כמו אטקינס, ״פליאו״ (מזויף) וכדומה.

בריאות
אופיר פוגל, נטורופת

Processed and Unprocessed Red Meats Linked to Death from Chronic Disease

Intake of both processed and unprocessed red meat was associated with all-cause and cause-specific mortality in nine different chronic diseases, in part due to heme iron and nitrate or nitrite, according to a study published in BMJ. Researchers reviewed dietary data from 536,969 participants as part of the NIH-AARP Diet and Health Study and tracked meat and iron intakes. Results showed an increased chance of death from conditions such as diabetes, Alzheimer's disease, and kidney disease with increased consumption of red meat and unprocessed and processed meats. Independently, heme iron (iron from animal sources) and nitrites/nitrates found in processed meats increased mortality rates as well. Researchers suspect increased sodium, oxidative stress due to heme iron and nitrate/nitrite intake, increased fat intake, and heterocyclic amines from cooked meat as possible mechanisms behind the elevated risk of death.

An accompanying commentary called for immediate revision of global policies to reduce meat consumption.

Etemadi A, Sinha R, Ward MH, et al. Mortality from different causes associated with meat, heme iron, nitrates, and nitrites in the NIH-AARP Diet and Health Study: population based cohort study. BMJ. 2017;357:j1957.

Potter JD. Red and processed meat, and human and planetary health: contemporary meat consumption harms human health and is equally bad for the planet. BMJ. 2017;357:j2190.

 

כתיבת תגובה

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאות

  • סינון מאכלים לצמחונים


  • סינון לפי סוג אוכל


  • סינון לפי זמן הכנה


  • סינון לפי שלב דיאטת אורז