תאריך הפרסום:

האם ישנם דגים בריאים בקופסת שימורים?

תאריך הפרסום:
עודכן לאחרונה:

אכילת מזון שנשמר בקופסת שימורים זו תמיד פשרה בריאותית, אבל בחלק מהמקרים – פשרה סבירה בהחלט.

לגבי דגים מקופסת שימורים, כאן בהמשך אמליץ על כמה מותגים שלהבנתי סבירים בהחלט, אך תחילה כמה דברים שיש לקחת בחשבון.

  1. יש לזכור שבניגוד לעבר, בקופסאות השימורים של היום לא משתמשים (כמעט) בחומרי שימור, אלא מסתמכים על רמת איטום וואקום מאוד גבוהים. כך על פי הבנתי.
  2. עלינו להיזהר מקופסאות שימורים מגולוונות – אלה שיש בהן כיסוי לבן בחלק הפנימי. למיטב ידיעתי, לפחות במרבית הפעמים, מדובר בטכניקה המערבת שימוש בחומר מאוד לא בריא בשם ביספינול איי – BPA. ניתן לקרוא בקישורים הבאים עוד על הסכנות שבביספינול איי במחקר, וגם כאן – חשש מביספינול איי על ידי רופא מוביל.
  3. תמיד עדיף טרי, גם כשמדובר בדגים. אבל הבעיה היא שדגים בריאים גדלים במים עמוקים וקרים – מה שאין לנו כאן במזרח התיכון…
  4. אופציה נוספת לדגים לא טריים הם דגים קפואים. זו גם פשרה בריאותית, אבל סבירה. במקרה זה, חשוב להקפיד להימנע מרכישת דגים קפואים שמקורם בסין. כתבות תחקיר שפורסמו בארץ חשפו בעיות קשות באיכות דגים אלה.
  5. מומלץ מאוד לבחור דגים מתוך הרשימה של הדגים הטובים ביותר שיש כיום בארץ. מכירים דג בריא נוסף שניתן להשיג בארץ? אשמח לשמוע על כך כאן למטה בתגובות או במייל אישי.

עדכון 2025: קולגה שעוברת קורס מקצועי בנושא טכנולוגיות מזון עדכנה אותי במידע חשוב נוסף. מסתדר שכל הדגים בקופסאות שימורים עוברים תהליך חימום. התהליך לא מאוד ארוך והטמפרטורה לא מאוד גבוהה. בנוסף, מנסים להקפיד על תהליך בסביבה עם מעט חמצן על מנת להפחית תהליכי חימצון. נתונים אלה אמורים להזכיר לנו עד כמה כדאי להשיג/למצוא/לאכול דגים שעברו כמה שפחות תהליכי עיבוד…

 

בשנים האחרונות אני מוצא כמה מותגים של קופסאות שימורים של דגים בריאים, אשר כוללים ברשימת המרכיבים רק 3 מרכיבים:

  1. הדג עצמו.
  2. מים או שמן זית איכותי.  מאוד חשוב להקפיד על איכות שמן הזית כי במרבית קופסאות השימורים מדובר בשמן זית מאוד לא איכותי. אנחנו רוצים שמן זית בכבישה קרה, ועדיף עוד יותר שיהיה רשום ״כתית מעולה״ או EXTRA VIRGIN.
  3. מלח. אגב, די הרבה מלח ועל כן זה לא מתאים לכל אחד.

 

מאמר/פוסט זה נכתב לראשונה בסוף 2020, וממשיך להתעדכן. אודה לכל מידע, עדכון או המלצה נוספת לגבי מוצרי דגים מומלצים בשימורים. 

את מרבית המוצרים הללו מוצאים במעדניות או במרכולים הגדולים. ״קשת טעמים״, ״טיב טעם״ וכדומה. בגליל, שם אני גר, אני מוצא מוצרים אלה לעיתים גם במרכולים הגדולים במגזר הערבי.

סרדינים בקופסאות שימורים – הכי בריאים שאני מכיר

מותג של סרדינים פורטוגלים במים:

סרדינים בריאים בקופסת שימורים

רשימת רכיבים: סרדינים, מים, מלח.

וזה מותג (זול!) של סרדינים מרוקאים ברוטב עגבניות:

סרדינים בריאים

רשימת רכיבים: סרדינים ממרוקו, עגבניות, מלח.

וזה מותג (לא זול…) של סרדינים פורטוגלים בשמן זית כתית מעולה, ואפילו עם זיתים. אבל, מדובר בפילה דג בלי עצמות. זה משפיע על המחיר, ומשפיע על כמות הסידן…

סרדינים בריאים בשימורים ללא עצמות

 

ואת המותג הבא, לצערי, אני כבר כמעט לא מוצא החל מבערך 2023…

סרדינים בשימורים עם שמן זית

רכיבים: סרדינים, שמן זית כתית מעולה אורגני, מלח.

 

דגי מקרל הכי בריאים שאני מכיר בשימורים

שימורי מקרל בשמן זית איכותימקרל איכותי בשימורים רשימת רכיבים

ברכיבים רק מקרל, שמן זית ומלח. על איכות השמן ניתן ללמוד מהכתוב באנגלית בחזית: כתית מעולה!

 

מקרל בשמן זית בקופסת שימורים

רכיבים: מקרל, שמן זית כתית מעולה אורגני, מלח.

 

דגי מקרל בשימורים עם רוטב עגבניות

רכיבים: מקרל, רוטב עגבניות, מלח.

 

דג טונה בשימורים. אלה הבריאים ביותר שמצאתי בארץ

טונה שימורים עם שמן זית

רכיבים: נתחי טונה בהירה, שמן זית כתית מעולה אורגני, מלח.

ולגבי המוצר של וילי פוד, קיבלתי פידבק שמקור הדגים שלהם הוא מתאילנד. בשל כך, אני מתקשה יותר לסמוך/להמליץ על המוצר הזה. אבל עדיין, הוא כנראה יהיה טוב יותר מרוב ה״מתחרים״ בקטגוריה.

 

שימורי טונה בשמן זית בריא

 

קופסת שימורים של כבד דג שיבוט

דג שיבוט שייך למשפחת דגי הבקלה הבריאה. שמות נוספים כוללים מרלוזה, הייק, וקוד. מדובר בכבד של הדג, וכמות חומצות שומן אומגה 3 אמורה להיות גבוהה במיוחד. מצאתי שימורים אלה לראשונה בשנת 2023, במעדניה (במקרה הזה – ״טיב טעם״).

שימורים של כבד דג שיבוט

 

 

ומהקישור הבא ניתן להזמין מחו״ל דגי סלמון פרא מארה״ב בקופסאות שימורים.

סלמון בר בקופסת שימורים

 

מכירים עוד מוצרים שעשויים להיות יחסית בריאים?

עוד מקומות בהם כדאי לרכוש דגים בריאים בקופסאות שימורים?

רישמו זאת ב״תגובות״ או בדוא״ל ישיר אלי ואשמח להתעדכן ולהפיץ מידע מקדם בריאות.

 

בריאות ואושר,

אופיר פוגל, נטורופת

bool(true)

18 thoughts on “האם ישנם דגים בריאים בקופסת שימורים?

  1. למר פוגל היקר האם בחברות אחרות יש בעיה בדגים עצמם שהם פחות איכותיים הדגים או שאתה מתייחס לקופסת שימורים שהיא הבעייתית ולשמן זית שיהיה בכבישה קרה? ז”א במידה ואקנה סרדינים לא מהחברות שציינת למעלה האם הדג פחות איכותי בערכיו?

    1. שלום מיכאל,

      לגבי איכות הדג עצמו – חשוב שהוא יהיה כזה שגדל במים עמוקים וקרים. כמו באוקינוס שליד פורטוגל ומרוקו למשל…

      לגבי איכות הזמן – זה עניין מהותי להבנתי. כשלא רושמים במפורש שהשמן הוא איכתוי ובריא, סיכוי רב שמדובר בשמן זול ולא בריא.

      לגבי הקופסאות – זה תמיד פחות טוב, אבל לא נוראה כבעבר. למיטב ידיעתי, בעבר נאלצו לשים לא מעט חומרי שימור בקופסאות שימורים, ואולם היום תנאי ההגיינה, הואקום ואלי גם החומרים מאפשרים לשמור על מזון בתוך קופסא ללא חומרים משמרים.
      יחד עם זה, יש להיזהר מקופסאות שמצופות בצבע לבן מבפנים, מאחר וסביר שיש שם חומר הורמונאלי בעל פוטנציאל נזק בשם ביספינול-איי.

      בריאות
      אופיר

    1. שלום,

      המוצרים שבתמונות אמורים לכלול מים, רוטב עגבניות או שמן זית איכותי בכבישה קרה.
      במקרים הללו, פחות חושב לשטוף את השמן, למרות שזה בהחלט עדיף.
      בכל מקרה, כפי שכתבת, אני מניח שחלק ניכר מהשמן/רוטב יישאר בבשר הדג.

      בריאות

    1. שלום אסף,

      כבד של עוף שגדל בתעשייה של ימינו נחשב למזון מאוד-מאוד לא בריא.
      כבד של דג בקלה שגדל באוקיינוס נחשב סביר. ישנם יתרונות ברורים, וישנו עדיין חשש מהזיהום באוקיינוס (שהוא פחות בהרבה מהזיהום בלול).

      כל חלק של בשר בעל חיים מכיל ויטמין בי12.

      בריאות
      אופיר

  2. היי אופיר,
    ההמלצה על פרוסות פילה טונה של “וילי פוד” היא עקב איכות שמן הזית? מה לגבי הטונה עצמה? ההמלצה שלך היא טונה מהאוקיינוס האטלנטי ואילו מדינת הייצור של וילי פוד היא תאילנד.

    תודה רבה:)

  3. שלום אופיר
    אני עוקב קבוע על מאמריך המחכימים
    בעבר טופלתי על ידך [מזמן] כשהקליניקה שלך היתה באמת אביב [ אולי גם היום]
    לדעתי אם אני שוטף סרדינים מקופסת שימורים במים חמים ואני קצת מכווץ לוחץ אותם המליחות ודאי יורד דרסטית אולי אפילו לגמרי, וגם השמן שנספג יוצא, ואז אני מרויח שאני יכול לקנות [אני חרדי] באיזה הכשר שמתאים לי
    אשמח לשמוע מה דעתך??? אני מודע שלכתחילה עדיף בשמן איכותי אבל הברירה הטובה לי, נראה שזה עדיף ????

    1. שלום אברהם,

      אני שמח מאוד לשמוע שאתה ממשיך לצעוד בדרך הבריאות הטובה – כל הכבוד לך!

      אכן מה שאתה רושם נשמע הגיוני. אני מניח שלא כל השמן יוצא, אבל הרוב כן.
      מן הסתם, לא ראיתי מחקרים או בדיקות מדעיות שבחנו את הסוגייה הזו.

      בריאות
      אופיר

כתיבת תגובה

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאותי

  • סינון לפי צמחוניטבעוני

  • סינון לפי סוג אוכל

  • סינון לפי זמן בישול

  • סינון לפי שלב דיאטת אורז