האם שימוש במלח עשיר אשלגן בריא ובטוח?

עולם תחליפי המלח עשיר באפשרויות, אולם היעילות ואפילו הבטיחות של מוצרים אלה אינה ברורה למרבית האנשים. רופא סקר את המחקרים הקיימים בנושא, דבר המאפשר לי להציג כאן את הנתונים החשובים בצורה ממוקדת, יחד עם ההבנה שלי והמלצות מעשיות. ראשית נתייחס לשאלה האם שימוש במלח עשיר אשלגן בריא ולמה / ולמי הוא יכול להועיל, ולאחר מכן אתייחס לשאלת בטיחות השימוש במלח עשיר אשלגן במצבי בריאות שונים.

טעות נפוצה לגבי סוגי המלח הבריא

רבים חושבים שמלח אטלנטי ו/או מלח הימלאיה (בצבע ורוד) הינם סוגי מלח המועדפים. מדובר אומנם בשני סוגי מלח שנטען לגביהם שהם טבעיים יותר, ומכילים יותר מינרלים וויטמינים. מהסתכלות על רשימת המרכיבים הרשומים על המוצרים לא התרשמתי מעושר רב מאוד של מרכיבים. יחד עם זה, זה ודאי מלחים אלה עשירים טוב ממלח רגיל המכיל רק נתרן כלורי. אולם הבעיה העיקרית של מלחים אלה שהם מכילים את אותה כמות נתרן (סודיום / ״מלח״) שיש במלח שולחני רגיל, ומכילים כמויות זניחות בלבד של אשלגן. 

מלח בריא אמור להכיל איזון טוב בין אשלגן לבין נתרן. עבור מרבית האנשים, רצוי שיהיה בו גם יוד. כאן בקישור אני מציג את מוצר המלח הבריא שאני מכיר, שרוב ניכר של מטופליי גם מסתדר היטב עם הטעם שלו.

 

האם שימוש במלח עשיר אשלגן בריא ומומלץ?

התשובה הפשוטה לשאלה זו היא ״כן״. כמעט לכל האנשים חסר המינרל אשלגן בתפריט, ובמקביל ישנו עודף גדול מאוד בנתרן. למעשה, לראשונה בהיסטוריה האנושית, מרבית בני האדם מכניסים לגופם יותר נתרן מאשלגן. דבר זה יוצר חוסר איזון בין שני מינרלים חשובים ומתחרים. ישנה טענה שאנו בעלי החיים היחידים שהפרו איזון בסיסי זה בין שני המינרלים (לא בדקתי טענה זו לגבי כל בעלי החיים על הכדור…).

ארכז כאן כמה ממצאים מחקריים חשובים מתוך מחקרים המוצגים בקצרה בסרטון המופיע כאן בהמשך מאת ד״ר מיכאל גרגר.

  1. צריכה מוגברת של נתרן מעלה סיכון ליתר לחץ דם, שבץ מוחי, התקפי לב ומוות טרם עת.
  2. שימוש במלח עשיר אשלגן מביא אצל רוב המשתתפים במחקרים להפחתה בערכי לחץ הדם.
  3. מספר מחקרים הראו שאפילו שימוש חלקי במלח עשיר אשלגן הביא להפחתה בסיכון לשבץ מוחי, מחלות לב ומוות טרם עת!

סרטון קצר. ניתן להגדיר כתוביות, ואז לבחור את השפה העברית.

 

האם שימוש במלח עשיר אשלגן בטוח לכולם?

עיקר החשש מפני שימוש במלח עשיר באשלגן, או בתזונה שכזו, קשור לתפקוד הכליות. כאשר הכליות אינן מתפקדות היטב, הן מתקשות להפריש החוצה מהגוף עודפי אשלגן. במצב שכזה, רמות האשלגן בגוף עלולות לעלות ודבר זה עשוי להיות מסוכן לבריאות. יש להדגיש שמחקרים מראים כי לאנשים בריאים ישנה יכולת לפנות עודפי אשלגן גם כאשר הוסיפו לתזונתם באופן מכוון כמות אדירה של אשלגן (15 גרם ביום).

אנשים שצריכים להשתמש במלח עשיר אשלגן אך ורק בליווי רפואי מקצועי בנושא:

  1. חולים הסובלים מבעיות בכליות.
  2. אנשים אצלם ערכי האשלגן בדם ו/או הקריאטינין מעל הנורמה.
  3. חולים הסובלים מאי ספיקת לב.
  4. אנשים הנוטלים תרופות המשפיעות על הפרשת האשלגן.
  5. חולי סכרת קשים.
  6. אנשים עם אי ספיקת יותרת הכליה (אדרנל).
  7. קשישים.

חשוב להדגיש כי במקרים רבים, בליווי רפואי מקצועי, דווקא תזונה בריאה עשירה באשלגן תועיל אפילו לאנשים עם בעיות בריאות הרשומות כאן למעלה. יחד עם זה, יש לעשות זאת רק בהמלצה ובהשגחה מתאימים. נושאים אלה מוצגים בצורה מדעית בסרטון הקצר הבא:

 

 

ישנן הרבה מאוד דרכים לאזן לחץ דם גבוה. במחקר שעשינו בבי״ח ״אסף הרופא״ הראינו לעולם המדעי כי מרבית האנשים שהשתתפו בסדנה להורדת לחץ דם והפחתת תרופות הצליחו אפילו להפסיק או להפחית את השימוש בתרופות שנטלו שנים רבות.

 

בריאות לכל,

אופיר פוגל, נטורופת

 

 

shalev

כתיבת תגובה

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאותי

  • סינון לפי צמחוניטבעוני

  • סינון לפי סוג אוכל

  • סינון לפי זמן בישול

  • סינון לפי שלב דיאטת אורז