האם כל קמח מעלה סוכר וגורם להשמנה? אפרופו ״קמח זה קמח זה קמח״ שאתה מלמד כל הזמן…

שאלה משרה:

הי אופיר
אמרת שקמח הוא קמח ואינו בריא בשום צורה לסוכרתיים, אנשים עם השמנה בטנית ובכלל…
האם זה נכון לכל מה שצורתו קמח גם אם אינו חיטה? כמו: קמח חומוס, קמח עדשים, קמח קוקוס?
למשל: האם קרייקר העשוי מכוס קמח חומוס, שיפון, גרעיני חמניות ומים – בריא לסוכרתיים? האם תוספת של מעט שמן קוקוס או זית מיוצרת או מועילה?
תודה 🙂

 

תשובה:

שלום שרה,

יש הבדל גדול בין קמח העשוי מדגנים, לבין קמח העשוי מקטניות או אגוזים. קמח מדגנים – כמו חיטה, אורז, כוסמין, שיפון – יגרמו כמעט תמיד לעליה גבוהה בערכי הסוכר בדם, ולכן זה לא מומלץ בהקשר סוכר, השמנה, שומני דם ועוד.

קמח שעשוי מקטניות או אגוזים, מכילים כמות יחסית גבוהה של חלבון או שומן, מה שגורם לאיזון טוב יותר של הסוכר.

הקרקר ששאלת עליו יכול לקבל ציון ״עובר״, רק לשים לב שקמח השיפון שבו אינו דומיננטי. וכן – תוספת שמן תוריד את האינדקס הגליקמי.

בריאות

אופיר פוגל, נטורופת

 

שאלת המשך משרה, ותשובות מאופיר בכחול

אופיר יקר, תודה על תשובתך – מחדדת עוד את הקמח + הוספת שמן
==================================================
חידוד – האם קמח אינו בריא כי כל דבר שנטחן לאבקה אינו בריא או שבגלל שחיטה (!!!) שנטחנת לאבקה היא בעלת אינדקס גליקמי גבוה יותר?

דגן שנטחן לקמח גורם לעלייה משמעותית באינדקס הגליקמי של המזון שיעקה ממנו.

חיטה בעייתית בעיקר למי שרגיש לגלוטן. ואם נדייק יותר, מאחר וחיטה עברה הרבה ״שדרוגים״ ו״השבחות״ בחקלאות, מדובר כיום בדגן שרבים לא מגיבים אליו טוב, ולכן ניתן להמעיט בצריכתו. 

 

כלומר – האם קמח חומוס או עדשים כן בריא כי הוא מורכב מחלבונים ועצם היותו אבקה אינו מהווה חסרון?
האם קרקר העשוי מקמח חומוס, מים וגרעינים (זרעי פשתן, גרעיני חמניות, שומשום, קצח) כן בריא
לסוכרתיים – האם האינדקס הגליקמי שלו נמוך כי הקמח עשוי מחומוס ולא מחיטה?

אכן קמח מקטניות ו/או הוספת שומן בריא למזונות הללו יביא להורדת האינדקס הגליקמי, ולכן זה טוב עבור מרבית האנשים. 

 

וקמח כוסמת – האם נחשב לפחמימות? האם האינדקס הגליקמי שלו מתאים לסוכרתיים?

כוסמת זה דגן עשיר בפחמימות מורכבות ובריאות. עדיף להשתמש בכוסמת עצמה, ולא בקמח כוסמת. יש באתר מתכון להכנת לחם מכוסמת ירוקה. מאוד מומלץ. 

 

וחידוד אחרון – אמרת שתוספת שמן מורידה את האינדקס הגליקמי – כלומר – האם להעדיף להוסיף שמן זית למשל לקרקר החומוס? שהרי שמן מתחמצן באפיה? יותר בריא עם שמן מאשר בלי שמן? כי אני משתדלת לאפות בלי שמן (בהנחה שטעים בשתי הצורות?).

אכן שמן מתחמצן בחימום. כמה שפחות חימום – יותר בריא. אבל צריך גם לחיות…

 

 

 

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאות

  • סינון מאכלים לצמחונים


  • סינון לפי סוג אוכל


  • סינון לפי זמן הכנה


  • סינון לפי שלב דיאטת אורז