האם באמת אכילת ביצים מעלה סיכון לסכרת?

לאחרונה פורסם מחקר אוסטרלי-סיני שמראה, לכאורה, שאכילת ביצים מעלה סיכון לסכרת.

למחקר הזה, כמו כמעט כל מחקר רפואי (ובעיקר בתחום מחקרי התזונה), ישנם לא מעט יתרונות וחסרונות. ניתן לקרוא מכאן מאמר בעברית המתאר את המחקר, או מהקישור הבא את המחקר עצמו במלואו.

אני לא רוצה להיכנס לכל הדקויות המדעיות במחקר זה, אלא לציין רק כמה עקרונות חשובים, ולבסוף את השורה התחתונה.

אז אכן מדובר במחקר מעקב רב משתתפים וחשוב. הנבדקים שניתחו את תוצאותיהם ונכללו בפרסום מילאו מעקב תזונה (3 ימים מלאים) לפחות 3 פעמים במשך 18 שנות המחקר. בהשוואה בין אכלני הביצים הרבות ביותר לאלה שאכלו הכי פחות – נראה הבדל של כ – 60% בסיכון לפתח סכרת.

מצד שני, באותה תקופה חלה עלייה גדולה מאוד באוכל מערבי בסין. בנוסף, את ה״אבחנה״ של סכרת עשו על סמך בדיקת סוכר אחת בלבד בסיום המעקב. ויותר חשוב כנראה משני אלה – כשאצל אדם מתחילות לעלות רמות הסוכר, לרוב ממליצים לו להפחית את צריכת ה״פחמימות״, אז סביר מאוד להניח שחלק לא מבוטל מהנחקרים פשוט החלו לסבול מערכי סוכר לא מאוזנים (מסיבות שונות), וכתגובה הפחיתו לחמים, מאפים וכדומה, ועברו לאכול יותר ביצים…

 

ניתן למצוא בספרות הרפואית עוד מחקרים המראים כי ביצים עלולות להזיק למתמודדים עם סוכרת. ומצד שני גם מחקרים שמראים שביצים אינן מעלות את הסיכון לסכרת. מחקר אחר, מציין שאומנם ישנה עלייה בסיכון לסכרת מאכילת ביצים, אבל זה מאחר שמי שאוכל יותר ביצים, אוכל בדרך כלל פחות בריא…

ומי שרוצה עוד, בעברית, ניתן להיעזר במאמר הבא שסוקר עוד מחקרים על הקשר בין אכילת ביצים, סכרת ומצב בריאות העורקים והלב.

 

לפני סיום, חשוב לזכור כמה דברים על ביצים ועל מחקרים עם ביצים. ראשית, כפי שנראה בסרטון הקצר הבא ישנן לא מעט בעיות וחסרונות לאכילת ביצים גם ללא קשר לסכרת ו/או כולסטרול. וגם, יש כנראה בעיה קשה עם השפעת מימון מחקרים על ביצים על תוצאות המחקר….

בשורה התחתונה, כששואלים אותי האם ביצים טובים לבריאות / לסוכרת / ללב? אני עונה בשאלה משל עצמי: ״טובות יחסית למה?״. כי אם ארוחת בוקר עם ביצים וירקות מגיעה במקום קורנפלקס עם חלב – אז בטוח שביצים זה טוב. אם נוכל לבחור טוב יותר, ובמקום שני אלה לאכול סלט עשיר או מרק או דייסה בריאה או גרגירי חומוס וירקות ושאר אפשרויות מוצלחת – אז תשובתי תהיה אחרת כמובן.

 

בריאות ואושר,

אופיר פוגל, נטורופת

 

תגובות אחרונות