אילו כלי בישול בטוחים יותר לשימוש?

שנים רבות שואלים אותי שאלה זו, ולמרות שאין לי תשובה מבוססת היטב וחד משמעית, נראה שמצטברות עדויות רבות לגבי כלי הבישול מהם כדאי להימנע בשל סכנות בריאותיות, ואילו כלי בישול בטוחים יותר.

קפיצת מדרגה בהבנה שלי את העניין מגיעה בזכות סרטון חד, חשוב ומאוד משמעותי בנושא שפירסם ד״ר מיכאל גרגר, ומופיע כאן למטה.

 

אז הינה המסקנות העיקריות מסקירת המחקרים והפרסומים המדעיים בנושא בטיחות השימוש בכלי בישול שונים, כפי שמוצגות בסרטון של ד״ר גרגר:

  1. אל-חלד (נירוסטה): מדובר על אופצייה טובה שאף מוגדרת בסרטון כ״מצויינת״. יחד עם זה, חשוב לדעת שבתחילת השימוש בכלים אלה ישנה זליגה של ניקל וכרום לאוכל. בבדיקות שעשו נראה שאחרי שישה (6) שימושים רצופים בכלים אלה, הזליגה מפסיקה. מכל מקום, מי שחושש מרגישות או אלרגיה למתכות כמו ניקל או כרום – כדאי לבחור כלי בישול אחר.
  2. ברזל יצוק/טהור: גם כאן מדובר באופציה סבירה. רק יש להיזהר / להמנע מטיגון או חימום שמן בכלים אלה. מסתבר, ששמן חם הבא במגע עם ברזל יוצרים שומן טרנס שמאוד מזיק לבריאות שלנו.
  3. טפלון (non-stick). כנראה עדיף להימנע! ציטוט: ״שימוש בכלי מטבח אלה בחום בינוני מביא לשחרור גזים וכימיכלים שונים בעלי רעילות בינונית עד קיצונית״. והסיכון עולה ככל שמשתמשים יותר, וכמובן עוד יותר כשיש שריטות בכלים. מחקר הראה שמי שמשתמש יותר בכלים אלה סובל מעלייה של 50% בסיכון לסרטן המעי הגס (אבל כמובן שיתכן וזה קשור גם בסוג האוכל שבושל בכלים…).

 

עוד שתי ״פנינים״ מתוך הסרטון:

  1. מרבית המוצרים של חוט דנטלי מכילים תרכובות טפלון!
  2. דגים וגם ״פירות ים״ מכילים בתוכם מתכות רבות כתוצאה מזיהום מהתעשייה – המגיע לים – לחיות הים – ומשם לצלחת…

 

הינה הסרטון שכרגיל, ניתן להגדיר בו ״כתוביות״, ואז לבחור את השפה העבריתשתוצג:

 

 

 

המלצות נוספות מגיעות מכיוונו של ד״ר מארק היימן

השורה התחתונה של ד״ר מארק היימן היא שכדאי לבחור כלים קרמים או מברזל יצוק, או ״פלדת אל חלד״.

 

 

אופציה נוספת, שאין לי כרגע דרך להעריך את משמעותה הבריאותית מבחינה מדעית, היא מוצרים של חברת ״סאלדמאטר״. החברה מייצרת ומשווקת כלי מטבח ייחודיים שמטרתם לשמור על הבריאות והכין אוכל טעים – וכל זה ללא (או עם מעט מאוד) צורך בשמן ו/או במים.

ניתן לקרוא עוד על המוצרים הללו מהאתר של החברה מכאן 

כאן בסרטון הבא ניתן לשמוע את ד״ר ניל ברנרד, רופא קונבנציונלי חשוב מאוד בתחום הרפואה הטבעית, ממליץ בחום על המוצרים הללו. קצת נראה כמו פרסומת ששילמו לו עליה, אבל אפשר גם ליהנות מהאפשרות שהוא פשוט חושב בדיוק כך וממלית בחום:

 

 

בריאות ואושר,

אופיר פוגל, נטורופת

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאות

  • סינון מאכלים לצמחונים


  • סינון לפי סוג אוכל


  • סינון לפי זמן הכנה


  • סינון לפי שלב דיאטת אורז