לחם דגנים מלאים

מתכון ללחם דגנים מלאים ושאר ירקות  ( דמוי פומפרניקל אך טעים יותר )

אזהרה :
כל הכמויות  המופיעות כאן הן משוערות בלבד, חייבים לשים לב למרקם המתהווה עם הרבה רגש ושיקול דעת. את המתכון האמיתי המדויק אפשר לקבל רק אצלי בבית תוך כדי ההכנה, כי אין לחם אחד דומה למשנהו, והכייף הוא היצירה החדשה והשונה  בכל פעם …. והתוצאה …תענוג …
 חומרים :
1. כוס מים פושרים או מים שבושלו בהם ירקות כלשהן . (בטמפרטורת חום הגוף..לבדוק באצבע… . )
2. כפיות שמרים יבשים או שתי כפות מחמצת שאור (חתיכת בצק מהבצק הלא אפוי של הלחם הקודם שנישמר במקרר).
3. 4 ספלים של תערובת גרעינים ביחס שווה של  שיבולת שועל (גריסים) ,שעורה, כוסמין, שיפון , אורז בשמתי מלא , ואורז אדום  מושרים ללילה ומבושלים כשעה .
4. אפשר להוסיף גם שתי כפות עדשים חומות או גרעיני חומוס מושרים, ומבושלים כנ"ל  ומצוננים לחום החדר
5. בצל גדול אחד חתוך לקוביות קטנות . 3 שיני שום כתווש .
6. 4 כפות סילן .
7. חופן תערובת צימוקים וחמוציות ואגוזים
כף תמרי או רוטב סויה איכותי ,
8.  חופן קוואקר
9. כוס קמח שיפון או קמח כוסמין או קמח חיטה מלא ..
10 כף  מלח דל נתרן
אופן הכנה  הבצק :
1.  בקערת לישה גדולה יש להמיס את השמרים או המחמצת יחד עם הסילן וכוס המים  או הנוזל  הפושרים.
2. להוסיף את חופן הקוואקר וחופן קמח . ולתת לתערובת לעמוד כשעה  עד שתתחיל תסיסה ..
3. להוסיף את יתר החומרים תוך בחישה איטית בבלנדר חזק מסוג קיצ'נאייד   או קנווד  עם ידית הלישה בצורת וו.  או לבחוש וללוש ביד .
4. להוסיף את שארית הקמח תוך כדי בחישה ולישה עד שהבצק לא נידבק לידים , להוסיף קמח ע"פ הצורך  ולהמשיך ללוש ביד ..
הלישה היא הפעולה החשובה ביותר , לא להתבטל וללוש הרבה עד שמתקבל  בצק כבד , גמיש  אך לא דביק .
5. להשאיר את הבצק בקערת הלישה \ לכסות במגבת ולהתפיח שעתיים במקום חמים ( ליד החלון כשהשמש מאירה עליו , או כל מקום חמים אחר) .  אפשר גם להדליק את התנור לדקה אחת ולהשאיר את הקערה בתנור החמים .
אפיה :
ללוש פעם נוספת , לחלק ל4 כיכרות בינוניים. למרוח עם מברשת מעט מים פושרים, לבזוק  לקישוט גרעיני חמניות או שומשום או קוואקר  לטפוח קלות על הכיכר להדבקת הגרעינים, להניח בתבנית שטוחה משומנת או על גבי נייר אפיה .להמת ין עוד שעה להתפחה נוספת של הכיכרות .
 לחמם תנור לחום של 180 מעלות .  ולאפות כ40 – 50 דקות עד לקבלת צליל חלול בנקישה על גבי הקרום השחום והנוקשה.
לצנן , לפרוס פרוסות דקות ו….לא להתנפל…  זה ממש טעים …
מי שאומר שזה המון עבודה , צודק ….
כאמור מעולם לא מדדתי כמויות במדויק , לכן יש לעבוד לאט  עם הלב והרגש .  (בפעם השלישית זה בטוח יצליח..) אפשר כמובן להסיף כל דגן או ירק  שעולה על דעתכם …
בתאבון ברוך
מעדות אישית שלי ושל שאר אנשי הסדנה שנערכה בקיץ 2013 – טעים בהחלט!!!

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאות

  • סינון מאכלים לצמחונים


  • סינון לפי סוג אוכל


  • סינון לפי זמן הכנה


  • סינון לפי שלב דיאטת אורז