לזניה עם טופו-ריקוטה וקשיו-בשמל

מתכון ללזניה מפנקת עם התאמות כך שתהפוך לבריאה ומזינה יותר. המתכון מתוך הספר ״אלצהיימר ובעיות זיכרון״, וכך מציגים את המתכון זוג הנוירולוגים שכתב את הספר:

״לזניה נטולת גלוטן זו היא מנה צמחונית מצטיינת, עם רוטב בשמל לבן, פסטו ירוק ורוטב עגבניות אדום, שמזכיר את הדגל האיטלקי, ללא השומנים הרוויים של המנה המקורית. הירקות צלויים כדי “להוציא” את טעמיהם העמוקים והעשירים, להפחית את הלחות הטבעית ולקרב טקסטורה ללזניה. ניתן להחליף ירקות בדלעת, גזרים, בצלים ופלפלים.״

כמויות להכנת 9 מנות לזניה טבעונית ובריאה

למילוי טופו ריקוטה:
350 ג’ טופו, מסונן וסחוט
מיץ מלימון גדול
מלח
4 כפות שמרי בירה
¾ כוס עלי בזיליקום

לפסטו:
2 כוסות עלי בזיליקום
1 כוס אגוזי מלך טבעיים (לא קלויים)
¼ כוס שמרי בירה
2 או 3 שיני שום
¼ כוס שמן זית
מלח

לרוטב קשיו בשמל:
½1 כוסות אגוזי קשיו טבעיים (לא קלויים), מושרים ללילה
¼ כוס שמרי בירה
2 שיני שום
מלח

ל”גבינת פרמזן” אגוזים
½ כוס מקדמיה או קשיו
3 כפות שמרי בירה
מלח
¼ כפית אבקת שום

2 בטטות גדולות (רצוי אורגניות), מקולפות וחתוכות לפרוסות של כ-½ ס”מ
וגם 2 קישואי זוקיני גדולים, פרוסים דק
2 חצילים, פרוסים דק
וגם 2 פטריות פורטובלו, פרוסות דק
שמן זית, לפי הטעם
מלח ופלפל
רוטב עגבניות, ביתי או מוכן

 

הסבר להכנת לזניה טבעונית

יום לפני הכנת הלזניה השרו את אגוזי הקשיו לרוטב הבשמל במים ללילה בקערה מכוסה במקרר.

למילוי הטופו ריקוטה, ערבלו יחד טופו, מיץ לימון, מלח, שמרי בירה ובזיליקום עד האחדה, כולל הסרת התערובת מהצדדים וערבול. יש צורך בתערובת חצי מעוכה, כאשר חלק מקרעי הבזיליקום לא מעוכים לגמרי. טעמו והתאימו תיבול.

לפסטו, במעבד מזון ערבלו בזיליקום, אגוזי מלך, שמרי בירה, שום, שמן זית ומלח, כאשר חלק מהאגוזים והבזיליקום נותרים שלמים. תבלו לפי טעמכם. הוסיפו 3-2 כפות מים לדילול הפסטו, אם יש צורך.

להכנת רוטב הבשמל, סננו את הקשיו ושמרו את הנוזל בצד. במעבד מזון ערבלו את הקשיו, שמרי בירה, שום ומלח עם ¼ כוס ממי ההשריה של הקשיו. הוסיפו מעט ממי ההשריה בהדרגה עד לקבלת רוטב חלק במרקם דומה לחרדל (לא נוזלי, אך ניתן למריחה).

כדי להכין את “פרמזן” האגוזים, ערבלו במעבד מזון אגוזים, שמרי בירה, מלח ואבקת שום עד לקבלת תערובת אחידה.

חממו את התנור ל-200 מ”צ.
מרחו את הירקות בשמן זית, מלח ופלפל עד כיסוי אחיד. פזרו את הירקות המרוחים בתבנית מרופדת בנייר אפייה בשכבה אחת. צלו את הירקות עד השחמה קלה
(15-10 דקות). הוציאו מהתנור והנמיכו ל-180 מעלות.

ליצירת הלזניה, חלקו את הירקות, רוטב העגבניות והפסטו לארבעה חלקים ואת הטופו לשלושה חלקים. צקו לתחתית של כלי עמוק שכבה של רוטב עגבניות וסדרו רבע מהירקות בשכבה אחת על הרוטב בחפיפה מהודקת. לשכבה שלישית סדרו את הטופו בעזרת מרית ועל זה מזגו רוטב פסטו. חזרו על פעולה זו שוב ליצירת ארבע שכבות: רוטב עגבניות, ירקות, טופו ופסטו. השאירו רבע מהפסטו עבור עיטור בסוף. השכבה העליונה היא ירקות. מעליהן מזגו רוטב בשמל, כסו בנייר אפייה ואפו 30 דקות. הסירו את נייר האפייה ואפו עוד 5 דקות עד השחמה קלה.

הניחו את הלזניה להתקרר מעט לפני ההגשה. קשטו את הלזניה עם שארית הפסטו. ניתן לתבל אם יש צורך, להוסיף שמרי בירה להגברת טעם “גבינתי” ומיץ לימון לברק.
ניתן להקפיא לזניה זו 3 שבועות.

 

מתכון באדיבות הוצאת ״פוקוס״.

 

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאותי

  • סינון לפי צמחוניטבעוני

  • סינון לפי סוג אוכל

  • סינון לפי זמן בישול

  • סינון לפי שלב דיאטת אורז