מעי דליף – בעיה ופתרונות

מעי דליף הינו מושג הבא לתאר מצב בו המעי אינו מתפקד באופן אופטימלי, דבר המאפשר לחלקי אוכל שאינם מעוכלים באופן מלא להיספג ממערכת העיכול לתוך מערכת הלימפה, הדם והגוף. יש הטוענים שהדבר עלול להביא לא רק לבעיות עיכול, אלא אף לאלרגיות, מחלות דלקתיות ואולי אף מחלות אוטואימוניות.
מעי דליף, או תסמונת המעי הדולף, הינו מושג שמקורו ברפואה הטבעית ורק בשנים האחרונות חלק מהרופאים הקונבנציונאלים מתחילים לעשות בו שימוש, ומספר מחקרים מדעיים מהשנים האחרונות שופכים מעט אור על התופעה.

מעי דליף – חדירת מזון לא מעוכל גוף – דלקת כרונית – אלרגיות – מחלות אוטואימוניות?

לפי התיאוריה של הרפואה הטבעית תסמונת המעי הדליף עלולה להיות תחילתו של תהליך העלול לגרום למצבים רפואיים רבים. זה מתחיל מאוכל (בעיקר חלבונים) לא מעוכל החודר באופן לא תקין לגוף. חומרים או חלבונים אלה עלולים לגרום לתגובה אלרגית או דלקתית כרונית/מתמשכת בגוף, ולפגוע באיברים רבים ושונים כמו הפרקים, העור, העצבים ועוד הרבה.
לפי חלק מההשערות, מצב זה עומד בבסיסן הלא ברור של המחלות האוטואימוניות – אותן מחלות בהן ״הגוף תוקף את עצמו״. ההנחה היא שמערכת החיסון של הגוף מזהה חלבון לא מוכר (אוכל לא מעוכל היטב) – ומתחילה לפעול כנגדו. כשהדבר מתרחש באופן מתמיד וכרוני, ההשערה היא שמערכת החיסון יוצאת מאיזון דבר שיתכן ועומד בבסיסן של המחלות האוטואימוניות.
הנחות אלה מגובות באופן חלקי בלבד במדע, אולם הנסיון הקליני המצטבר שלנו ברפואה הטבעית מרמז כי ההשערות נכונות, ומה שהכי חשוב – במקרים רבים ניתן לשפר את המצב, להפחית סימפטומים, ובפעמים רבות – להביא לריפוי.

מה הם הגורמים למעי דליף?

כנראה שאף אחד לא יודע בוודאות מדוע נוצר מעי דליף. ישנן כמה השערות בנושא זה:

  1. חשיפה מוקדמת מדי לחלבונים ומזון לא קל לעיכול בתקופת הינקות.
  2. חשיפה מתמשכת ורבה מדי לחלבונים ומזון עם פוטנציאל אלרגני כמו למשל חלב, חיטה מתועשת, ביצים ועוד.
  3. חסרים תזונתיים של מרכיבים החשובים לבריאות המעי.
  4. מחסור בסיבים תזונתיים – איכות וכמות.
  5. חוסר איזון במיקרוביום (״חיידקי המעי״)
  6. דלקת כרונית הפוגעת במעי.
  7. זיהומי מעי חוזרים.

מהן הדרכים לריפוי וטיפול במעי דליף?

מספר מחקרים מראים כי תזונה מהצומח עוזרת למנוע ולעיתים אף לטפל בבעיה. מתוך התזונה הצמחית, נראה שלכמות ואיכות הסיבים התזונתיים התפקיד החשוב ביותר. הנחה זו נתמכת בכמה מחקרים, שחלקם מוצגים בסרטון שכאן בהמשך. מחקרים ומידע מדעי נוסף ניתן למצוא בספר המומלץ ״מהפיכת המיקרוביום״ שנכתב על ידי גסטרואנתרולוג בכיר ותורגם לעברית.
ניתן להתרשם מחלק מהמחקרים וההשערות הטיפוליות בסרטון הקצר הבא.
בסרטון מוזכר הזונולין כמדד המבטא את רמת, או חומרת, המעי הדליף. את הזונולין ניתן להגדיר כ״סמן ביולוגי מקובל להערכת מידת המעי הדליף״

גישה כוללת לטיפול במעי דליף תכלול כמובן התאמה אישית של הטיפול, תוך כדי איתור ומניעת אי סבילות למזון, איזון המיקרוביום בכל דרך – בעיקר על ידי אוכל פרו+פרה ביוטי (ראו כאן קישור לאוסף מתכונים פרוביוטים). תינתן התייחסות כמובן גם למזון אנטידלקתי ולכזה התומך בבריאות המעי. בתהליך ניתן לשקול גם שימוש בציר מרק איכותי, אבץ, גלוטמין, צמחי מרפא ועוד כלים מהרפואה הטבעית.
ה״בעיה״ בטיפול זה היא שצריך זמן וסבלנות על מנת לשפר תפקוד של מעי דליף. לא לכולם יש סבלנות ויש הרצים לפתרונות מהירים על מנת להשיג הקלה סימפטומטית בלבד. אנשים רבים אחרים פשוט נמנעים ממגוון עצום של מזונות בריאים על מנת להפחית את אי הנוחות בעיכול.
בריאות לכל,
אופיר פוגל, נטורופת
shalev

כתיבת תגובה

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאותי

  • סינון לפי צמחוניטבעוני

  • סינון לפי סוג אוכל

  • סינון לפי זמן בישול

  • סינון לפי שלב דיאטת אורז