חריגות גבוהות של חומרי הדברה בפירות ובירקות בישראל

משרד הבריאות פרסם לאחרונה סקר על שאריות חומרי הדברה בישראל בירקות ובפירות. התוצאות העיקריות הן שבכחמישית מהדגימות נמצאו חריגות, חלק לא מבוטל מהן מוגדר ״חריגות משמעותיות״. אביא כאן את עיקרי הממצאים ולאחר מכן כמה דברים שניתן לעשות בתחום זה עבור עצמנו ומשפחתנו.

 

להלן עיקרי הממצאים החשובים כפי שמוצגים על ידי מערכת האתר המקצועי ״דוקטורס אונלי״:

  • הסקר נעשה בשנים 2019-2020, ופורסם רק באביב 2022…
  • נדגמו כ-2,270 דוגמאות של פירות וירקות מכ-138 סוגים שונים. זוהו בניטור כ-19% חריגות, מתוכם כ-16% חריגות משמעותיות.
  • כ-49% מהממצאים החריגים הם עקב שימוש בחומר הדברה אסור באותו גידול.
  • בכ-13% מהדוגמאות נמצאו שאריות (לאו דווקא חריגות) של שישה חומרי הדברה שונים או יותר. ממצאים אלה נמצאו במגוון רחב של גידולים, כולל פירות הנצרכים רבות על ידי ילדים (ענבים, אגס, תות שדה, נקטרינה ועוד), בגידולים הנצרכים רבות על ידי כלל האוכלוסיה (עגבניה, מלפפון, פלפל, ועוד) וכן במגוון רחב של צמחי תבלין.
  • ברשימת 20 הגידולים בהם נמצאו אחוזי חריגות גבוהים, נמצאים ירקות עליים ועשבי תיבול, אך נכללים בה גם גידולים המהווים חלק משמעותי מסל הצריכה הישראלי כדוגמת מלפפון, פלפל, אגס ועגבניה.
  • החל משנת 2016, בכל שנה, מתועדת עלייה בשיעור הדגימות בהן מוצאים חריגות. מצבנו מחמיר!

גרף מתוך פרסום משרד הבריאות המציג את המזונות בהם נמצאו החריגות הרבות ביותר:

פירות וירקות עם חריגה בחומרי הדברה בישראל

 

כפי שפורסם בעבר גם באתר זה, לשאריות חומרי הדברה סכנות בריאותיות רבות ומגוונות. כאן ניתן לקרוא למשל על קשר אפשרי בין שאריות חומרי הדברה לדמנציה, קשר אפשרי בין חומרי הדברה וריסוסים לאוטיזם ואולי לסרטן, קשר בין כימיכלים אלה ונוספים למחלות ניווניות קשות.

 

מה ניתן לעשות על מנת להפחית סיכון להיפגע מחריגות ההדברה בירקות ובפירות?

ראשית, ניתן לשטוף ולנקות את הפירות והירקות. כאן למשל הסבר לשיטה הפשוטה שנמצאה היעילה ביותר לניקוי חומרי הדברה מהמזון.

שנית, כשמתאפשר, יש להעדיף לקנות ירקות ופירות אורגנים. אורגני אינו מבטיח שהמזון ״מושלם״ ובטוח באופן מלא, אבל בהחלט עדיף להבנתי. כאן מובאת ביתר הרחבה דעתי לגבי הכדאיות והתועלת שבבחירת אוכל אורגני.

אופציה שלישית היא להכיר את המזונות בהם נמצאות הכמויות הגדולות ביותר של שאריות חומרי הדברה, ואולי רק בהם להשקיע את המאמץ והמשאבים ברכישה אורגנית או ניקוי הולם.

פורפורציות: הכמות הגבוהה ביותר של כימיכלים, מתכות, ושאריות חומרים מזיקים נמצאת למיטב ידיעתי במזון המתועש מהחי: בבשר, בעוף, בדגים, במוצרי חלב ובביצים.

לסיום עלינו לזכור שבעיקר ירקות, ובמובן מסויים גם פירות, הינם מאבני היסוד החשובים ביותר של תזונה טובה ומספקת. בלעדיהם, יהיו בגופינו חסרים תזונתיים רבים ונסבול מסיכון מוגבר לשלל בעיות בריאות.

 

בריאות ושובע,

אופיר פוגל, נטורופת

 

shalev

כתיבת תגובה

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאותי

  • סינון לפי צמחוניטבעוני

  • סינון לפי סוג אוכל

  • סינון לפי זמן בישול

  • סינון לפי שלב דיאטת אורז