בעקבות הפרסומים בתקשורת נשאלתי האם באמת שתיית יין ו/או משקאות אלכוהולים מזיקים למוח? ואם כן, איך זה מסתדר עם ההמלצות של רופאים רבים לגבי שתיית יין לבריאות הלב?
מה מחדש המחקר לגבי הקשר בין שתיית אלכוהול ובריאות המוח?
ראשית, מדובר במחקר גדול בו בדקו חוקרים מאוניברסיטת אוקספורד 25,000 אנשים באנגליה. אותם אנשים עברו מספר בדיקות באשר לבריאות ולאורח החיים, ובמקרה זה, אולי לראשונה בסדרי גודל כזה של נבדקים – נערכו סריקות מוח מתקדמות.
עיקרי הממצאים:
- גם אצל אנשים ששותים יחסית מעט מאוד אלכוהול, אובחנה ירידה בנפח המוח הבריא (ירידה בנפח המוח האפור). ירידה זו אופיינית למי שסובל מבעיות קוגניטיביות כמו דמנציה.
- התופעה השלילית נמצאה לגבי כל סוגי האלכוהול: בירה, יין, ליקר וכדומה.
- הירידה בנפח המוח האפור אומנם לא היתה גדולה מאוד, אבל היא היתה הגדולה ביותר יחסית לכל המשתנים האחרים הידועים בהשפעתם (יתר לחץ דם, סוכרת, השמנה וכדומה).
חשוב לציין שלפחות בזמן כתיבת שורות אלה, המחקר טרם עבר ביקורת עמיתים.
מה לגבי שאר ההשפעות הבריאותיות של אלכוהול על הבריאות?
על שאלה זו ישנן הרבה תשובות. גם כאן באתר כתבתי על כך לא פעם.
- מבחינה מדעית, הפרדוקס הצרפתי לעולם לא היה קיים באמת. לכן, הטענה כי שתיית אלכוהול בריאה ללב מוטלת בספק רב מאוד. מחקרים אחרים מראים כי אלכוהול מזיק ללב.
- זהו אינו המחקר הראשון המרמז כי שתיית אלכוהול, אפילו מועטה, עלולה לסכן את בריאות המוח.
- שתיית אלכוהול עלולה להעלות סיכון לסרטן. גם כאן, מדובר גם על כמות קטנה שעלולה להזיק.
בהינתן כל מידע זה לגבי ההשפעה השלילית של שתייה קבועה של אלכוהול על הבריאות, אני ממש מופתע איך עדיין רופאים רבים ממליצים לחלק מהאנשים לשתות יין לבריאות הלב או לכל סיבה אחרת. לדעתי, יין או אלכוהול איכותי יש לשתות רק מדי פעם, תמיד על קיבה מלאה, ותמיד עם חברה נעימה. ולא יותר מפעמיים בשבוע…
בריאות ואושר,
אופיר פוגל, נטורופת