גם רמה נמוכה של ״כולסטרול רע״ מעלה סיכון לתמותה

במחקר ענק בו עקבו בדנמרק במשך כמעט 10 שנים אחר יותר מ – 100,000 איש ואישה, נמצא כי גם אצל אלו עם רמות ״כולסטרול רע״ נמוכות תועדה עלייה בסיכון לתמותה.

המספרים כאן חשובים. ולא פחות מעניין להבין מהם הערכים הבטוחים ביותר עבור אנשים הנוטלים תרופות להורדת כולסטרול.

 

הינה נתונים חשובים מתוך המחקר לגבי הקשר בין רמות כולסטרול ״רע״ (LDL) לבין תמותה:

  • כולסטרול ldl נמוך מדי זה מסוכן: בהשוואה למשתתפים עם ריכוז LDL בטווח של 132-154 מ”ג/דצ”ל, הסיכון לתמותה מכל גורם היה גבוה ב-25% עבור משתתפים עם ריכוז נמוך מ-70.
  • כולסטרול ldl גבוה מדי זה מסוכן: בהשוואה למשתתפים עם ריכוז LDL בטווח של 132-154, הסיכון לתמותה מכל גורם היה גבוה ב-15% עבור משתתפים עם ריכוז גבוה מ-189.
  • רמות הכולסטרול הבטוחות ביותר הן 140, עבור האוכלוסיה הכללית שאינה נוטלת תרופות להורדת כולסטרול (סטטינים).
  • רמות כולסטרול ldl הבטוחות ביותר לאלה שנוטלים סטטינים: ריכוז של 89 מ”ג/דצ”ל היה קשור בסיכון הנמוך ביותר לתמותה בקרב משתתפים. נראה ממחקר זה שערכים נמוכים מכך מעלים את הסיכון לתמותה. וכן, אני יודע שרופאים רבים יטענו שיש נותנים המראים אחרת, ולא אכנס לסוגיית הויכוח הזה כאן.
  •  התוצאות במחקר זה היו דומות לגברים ונשים כאחד, בקבוצות גיל שונות, וכנ״ל לגבי עלייה בתמותה מסרטן.

הערה חשובה: יודגש שאין לשנות שום טיפול תרופתי או אחר ללא התייעצות וקבלת המלצות מהרופא המטפל.

 

למיטב הידע והנסיון שיש ברשותי כיום, ניתן להגיע לערכים מומלצים של כולסטרול על ידי הקפדה יתרה על התמודדות עם מתח, פעילות גופנית ותזונה מדוייקת מאוד. רבים מאשימים את ערכי הכולסטרול שלהם בגנים, אולם מצב זה  יחסית נדיר (כן, גם אם במשפחה יש עוד אנשים עם כולסטרול, הדבר אינו אומר שהמצב הוא גנטי טהור).

תזונה מדוייקת מאוד כוללת בין השאר כמות רבה של מזונות עשירים בסיבים מסיסים במים, ומזונות בריאים העשירים בפיטוסטרולים.

 

בריאות ואושר,

אופיר פוגל, נטורופת

 

 

 

shalev

כתיבת תגובה

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאותי

  • סינון לפי צמחוניטבעוני

  • סינון לפי סוג אוכל

  • סינון לפי זמן בישול

  • סינון לפי שלב דיאטת אורז