מחילה משומרי הכשרות על העלאת הנושא הלא-כשר…
עם השנים שאלו אותי לא מעט אנשים מה הן ההשפעות הבריאותיות שיש לאכילת שרימפס? אנסה לפרט כאן כמה מהיתרונות והחסרונות הפוטנציאליים באכילת שרימפס. יש לזכור כי ישנם סוגים שונים של שרימפס, וגם שבארה״ב לפחות, כ – 90% מהשרימפס המיועדים לאכילה מגיעים מחוות גידול ולא מהים הפתוח והנקי. אל לנו לשכוח שדרך ההכנה של שרימפס עשויה להשפיע מאוד על התוצאה הבריאותית.
בתמונה: שרימפ – יש אנשים שהתמונה הזו מפתה אותם… מכל מקום, השאלה היא מה ההשפעה הבריאותית האפשרית?
מה הם היתרונות האפשריים באכילת שרימפס?
דל קלוריות. כ-100 קלוריות בלבד ישנם ב 100 גרם של שרימפס. אך אל לנו לפספס את המשמעות של דרך הכנת השרימפס – הכנתם בחמאה או בשמן אחר תעלה משמעותית את כמות הקלוריות במנה.
חלבון. שרימפס מכילים בעיקר חלבון ומים… עבור חלק מהאנשים מדובר ביתרון בריאותי, למרות שמעטים מאוד האנשים בעולם המערבי שחסר להם חלבון בתזונה.
אסטקסנטין לבריאות העיניים. מרכיב נוגד חמצון זה מועיל ביותר לבריאות, ובעיקר כנראה לעיניים. מהקישור הבא ניתן לקרוא עוד על אמצעים טבעיים שעשויים לעזור למנוע או לעצור ניוון ופגיעה בעיניים.
סלניום. שרימפ יחסית עשיר במינרל סלניום. הסלניום חסר בתזונתם של רבים, וחסרונו מקושר לסיכון מוגבר של מספר בעיות כמו חולשת מערכת החיסון, דמנציה ועוד.
אומגה 3? זה נכון שיש בשרימפ אומגה 3, אבל הכמויות יחסית זניחות. זאת ועוד, כמות רבה יותר של אומגה 6 הופכת את השרימפ לחסרי תועלת בכיוון זה.
מה עלולים להיות החסרונות באכילת שרימפס?
ישנם לא מעט חסרונות אפשריים העלולים לנבוע מאכילת שרימפס. כמו מרבית המזונות שמגיעים מהים, שרימפס עשויים להכיל רמות גבוהות של כספית. במחקר כמו זה למשל, נמצאו רמות גבוהות יותר של כספית אצל אנשים שאכלו יותר ממנה אחת בשבוע של פירות ים. מצד שני, אותם אנשים היו בסיכון מופחת במעט לסבול מאלצהיימר.
קסנו-אסטרוגנים. מדובר בקבוצה של כימיקלים הנמצאים בשימוש תעשיית המזון, כולל בשרימפס. חומרים אלה משבשים את הפעילות ההורמונלית בגוף. ישנן עדויות מדעיות חלקיות הקושרות בין חשיפה מרובה לחומרים אלה, לבין עלייה בסיכון למספר סוגי סרטן.
שאריות אנטיביוטיקה וכימיקלים נוספים. מרבית השרימפס בעולם גדל בחוות במדינות עם פיקוח בריאותי מוגבל.
סיכון מוגבר להימצאות טפילים ופרזיטים בשרימפס. איגוד בטיחות המזון האמריקאי ממליץ לנשים בהריון ולילדים להימנע מאכילת שרימפס, בשל הסיכון המוגבר לטפילים ובעלי חיים קטנים אחרים שעלולים לסכן את הבריאות.
לא מעט אנשים אלרגיים למאכלי ים ככלל, ולשרימפס בפרט. למעשה, יש שטוענים שהשרימפס הוא אחד המזונות האלרגנים ביותר שישנם.
כולסטרול? אכן יש כולסטרול בשרימפס, אולם השאלה הנשאלת היא האם זה מזיק לבריאות? התשובה לשאלה זו מורכבת. יחד עם זה, למיטב הידע, הניסיון וההבנה שיש ברשותי כיום – כולסטרול באוכל אינו מהווה סיכון בריאותי אמיתי.
ואם כבר אוכלים מהים, עדיף לבחור מתוך הדגים הבריאים יותר שניתן למצוא בארץ:
מכירים עוד יתרון או חיסרון בשילוב שרימפס בתפריט?
אשמח לשמוע/לקרוא מידע נוסף שיקדם את ההבנה שלנו בעניין
בריאות ואושר
אופיר פוגל, נטורופת