מחקר חדש שהתפרסם (פרטים מלאים מכאן), מצביע על קשר בין אכילה של מוצרי חלב רבים, לבין עליה בסיכון לתמותה אצל גברים ונשים כאחד. אני מניח שמחקר זה ימשוך אליו תשומת לב וגם ביקורת מכיוונים שונים, ואכן גם הוא רחוק מלהיות מושלם.
יחד עם הביקורת שוודאי תגיע, יש למחקר זה גם כמה חוזקות. מדובר על מאמר שסיכם נתונים משלושה מחקרים ענקיים וחשובים, בהם עקבו ביחד במשך 32 שנים אחר מעל ל- 200,000 אנשים בארה״ב. המספרים מראים שכשמשווים את מי שאכל הכי הרבה מנות חלב ביום (כארבע מנות), למי שאכל מעט (פחות ממנה ביום), מוצאים שצריכה מוגברת של חלב קשורה בעלייה בסיכון למוות מכל סיבה, מוות ממחלות לב ומוות מסרטן. מבין מוצרי החלב, שתיית חלב מלא היתה הבעייתית ביותר.
כשבדקו החלפה של מוצרי חלב באכילת אגוזים, קטניות ודגנים מלאים – מצאו ירידה בסיכון לתמותה.
וכשבדקו החלפה של מוצרי חלב באכילה של בשר ובשר מעובד – מצאו עלייה נוספת בסיכון לתמותה.
בריאות לרוב
אופיר פוגל