רבים כבר יודעים שתזונה משפיעה על הבריאות הכללית, הלב, המוח, המשקל ועוד. אך מחקרים חדשים מראים שמה שאנחנו אוכלים יכול להשפיע גם על בריאות העיניים. מחקרים מהשנים האחרונות מראים כי תזונה בעלת מאפיינים נוגדי דלקת, מפחיתה משמעותית את הסיכון לסבול מקטרקט, ניוון מקולרי ורטינופתיה. אציג כאן שני מחקרים בולטים, ואסביר מה הם מאפייניה של תזונה אנטידלקתית שנבדקה במחקרים.
מחקרים מצביעים על קשר ברור: תזונה דלקתית משפיעה על מחלות עיניים
במחקר עוקבה גדול שפורסם בשנת 2023, נבדק הקשר בין תזונה דלקתית לבין התפתחות של מחלות עיניים הקשורות בהזדקנות, כמו קטרקט, ניוון מקולרי וגלאוקומה.
במחקר השתתפו קרוב ל-7,500 מבוגרים מעל גיל 45, שעברו בדיקות עיניים ובדיקות דם במשך כ-4–5 שנים. לכל משתתף חושב מדד DII – מדד מדעי הבודק עד כמה התזונה שלו נוטה לעורר דלקת. הסבר על מדד זה בהמשך.
במהלך המעקב תועדו מעל 4,000 מקרים של מחלות עיניים. הממצא העיקרי: ככל שהתזונה הייתה דלקתית יותר – כך הסיכון לבעיות עיניים עלה.
למשל, כל עלייה של נקודה אחת במדד DII הייתה קשורה בעלייה של:
-
9% בסיכון לקטרקט
-
11% בסיכון לניוון מקולרי מוקדם
-
24% בסיכון לניוון מקולרי מתקדם
לעומת זאת, במחקר זה, לא נמצא קשר מובהק בין תזונה דלקתית לבין גלאוקומה.
החוקרים סיכמו כי תזונה נוגדת דלקת עשויה לסייע במניעת מחלות עיניים נפוצות בגיל המבוגר.
במחקר קודם, שפורסם ב-JAMA Ophthalmology, גם נעשה שימוש באותו מדד דלקת. המחקר הראה כי הקפדה על תזונה נוגדת דלקת הפחיתה משמעותית את הסיכון לסבול מרטינופתיה בעיניים על רקע סוכרת. בנוסף, מוסבר שם גם הקשר להפחתה בסיכון לניוון מקולרי חמור בגיל מבוגר.
מדד DII: אילו מזונות מעודדים דלקת – ואילו מגנים עלינו?
המחקרים שהוזכרו השתמשו במדד בשם DII – Dietary Inflammatory Index, אשר פותח על בסיס מאות מחקרים מדעיים. המדד בוחן את ההשפעה של הרכב התזונה על רמות הדלקת בגוף.
לכל רכיב בתזונה (למשל: ויטמין C, שומן רווי, סיבים, סוכר) ניתן ציון – בהתאם להשפעתו על סמני דלקת כמו CRP, אינטרלוקין-6 ו-TNF-alpha.
תפריט עשיר במזונות נוגדי דלקת (כמו ירקות, פירות, אגוזים ושמן זית) יקבל ציון DII שלילי – כלומר נוגד דלקת.
תפריט עשיר במזון מעובד, סוכר, ובשר אדום יקבל ציון חיובי – כלומר מעודד דלקת.
ככל שהציון גבוה יותר – כך התפריט נחשב כיותר מעודד דלקת, מה שמעלה את הסיכון למחלות שונות, כולל מחלות עיניים.
הנה טבלה פשוטה שתסייע לעשות סדר:
| ❌ מעודדי דלקת | ✅ נוגדי דלקת |
|---|---|
| בשר אדום ומעובד | ירקות ירוקים |
| מזון מטוגן | דגים שומניים (סלמון, סרדינים) |
| משקאות ממותקים | קטניות (עדשים, חומוס) |
| מאפים וממתקים תעשייתיים | שמן זית כתית מעולה |
| סוכר לבן | פירות יער (אוכמניות, פטל) |
| שמנים מתועשים | אגוזים, זרעי פשתן וצ׳יה |
| עודף קלוריות | תבלינים כמו כורכום וג’ינג’ר |
.
לסיכום – הקפידו על התזונה, שמרו על הראייה!
הגוף שלנו מגיב למה שאנחנו מכניסים אליו – וזה כולל גם את העיניים. ככל שהתפריט יכלול פחות מזון מעובד ויותר רכיבים טבעיים, כך נוכל להאט תהליכים דלקתיים, להפחית סיכון למחלות, ולשמור על איכות חיים גם בגיל מבוגר.
ניתן ללחוץ על הכותרת הבאה, וללמוד יותר על תזונה בריאה לאיזון דלקת:
בריאות ואושר,
אופיר פוגל, נטורופת