תה ירוק, קפה, סוכרת, סרטן ומחלות לב

כמה מחשבות מעניינות ניתן להפיק ממחקר חדש בו עקבו אחר קרוב ל- 5000 גברים ונשים ביפן.

במשך כחמש שנים עקבו אחר אותם אנשים מבחינת מצבם הבריאותי ומדדים שונים של אורח חיים. התוצאות שזכו לחשיפה תקשורתית נגעו לכך שבאופן כללי, מי ששתה יותר קפה ותה ירוק, היה מוגן יותר ממוות מוקדם. מה שמעניין וחשוב במחקר הוא בן השאר שכל הנחקרים היו חולים בסוכרת מבוגרים, מה שהביא לכותרת ״קפה ותה ירוק מגינים על בריאותם של חולי סכרת״. אבל האמת המדעית, כתמיד, מורכבת יותר.

 

התוצאות העיקריות של המחקר:

  • יחסית למי שלא שתה כלל תה ירוק, אצל מי ששתה עד כוס תה ירוק אחת ביום נמדדה ירידה של 15% בתמותה. אצל מי ששתה בממוצע 2-3 כוסות נמדדה ירידה של 27% בתמותה. ואצל מי ששתה 4 ויותר כוסות תה, נמדדה ירישה של 40% בתמותה (הכל ביחס למי שלא שתה כלל).
  • יחסית למי שלא שתה כלל קפה, אצל מי ששתה בממוצע כוס קפה אחת ביום נמדדה ירידה של 19% בתמותה. אצל מי ששתה בממוצע 2 כוסות ויותר נמדדה ירידה של 41% בתמותה.
  •   אצל מי ששתה 4 כוסות או יותר תה ירוק, וגם 2 כוסות או יותר של קפה, נמדדה ירישה של 63% בתמותה.
  • מרבית האנשים שנפטרו במשך זמן המחקר מתו מסרטן, כשהסיבה השנייה לתמותה היתה מחלות לב (המושפעות מאוד גם מסוכרת).

 

מה ניתן להסיק מהמחקר?

מחקרי תצפית תמיד מאוד מוגבלים ביכולת להסיק מסקנות. גם החוקרים במחקר זה ציינו שלא ניתן להסיק מסקנות לגבי סיבה ותוצאה, אלא רק לשער השערות ולעודד מחקרים התערבותיים שיבדקו לעומק מה משפיע על מה.

ההשערה המובילה היא כמובן שהמרכיבים נוגדי החמצון שיש בתה ובקפה, והמרכיבים נוגדי הדלקת שיש בעיקר בתה הירוק היו אחראים להגנה שמשקאות אלה אולי נתנו לאנשים. עלינו גם לזכור שאיכות התה הירוק ביפן מאוד גבוהה. בנוסף, שתיית קפה פחות נפוצה ביפן ויתכן והיא נפוצה יותר במעמד סוציואקונומי גבוה, דבר שעשוי להשפיע על התוצאות.

 

בשורה התחתונה, לשתיית קפה יש שלל יתרונות וחסרונות, ולשתיית תה ירוק איכותי יש כנראה רק יתרונות.

 

בריאות ואושר,

אופיר פוכל

shalev

כתיבת תגובה

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאותי

  • סינון לפי צמחוניטבעוני

  • סינון לפי סוג אוכל

  • סינון לפי זמן בישול

  • סינון לפי שלב דיאטת אורז