ריקוד הטראנס האחרון

בזמן שרפי גינת וצוותו ממשיכים לחשוף לציבור הרחב את מה שכולנו מעדיפים לא לדעת על תעשיית בעלי החיים למאכל בישראל, מעבר לים מתרחשים כמה דברים מעניינים מאוד שעשויים לשנות את צריכת המזון של כולנו. מינהל המזון והתרופות האמריקני עומד לאסור את השימוש בשומן טרנס מלאכותי בארה"ב, ללא אזהרת בריאות מפורשת על המוצרים. הרעיון זכה לתשומת לב חשובה גם בישראל ועל כן יתכן שגם אנו נושפע מהשינוי הזה בקרוב.

שומן הטראנס הוא תוצר תעשייתי בו משנים את המבנה הכימי של השומן, כך שיהפוך למוצק בטמפרטורת החדר, יהיה טעים יותר עבור חלק מהאנשים ובעיקר בעל חיי מדף ארוכים יותר. הוא נמצא בכמויות רבות בעיקר במאפים, חטיפים, מרגרינה, פיצות קפואות ואפילו בפופקורן להכנה במיקרוגל. כמויות קטנות של שומן טראנס טבעי נמצאות גם במוצרי בשר וחלב. במסעדות מוסיפים את שומני הטראנס לשמן הרגיל על מנת לאפשר טיגון עמוק למשך זמן מתמשך יותר. בארצנו, כמות שומן הטראנס חייבת להיות רשומה על כל מזון בו הוא נמצא, אך לעיתים היא "מתחבאת" בשמות אחרים כמו "שומן צמחי מוקשה" או  "מוקשה חלקית".

שומן הטראנס הוא תוצר תעשייתי בו משנים את המבנה הכימי של השומן, כך שיהפוך למוצק בטמפרטורת החדר, יהיה טעים יותר עבור חלק מהאנשים ובעיקר בעל חיי מדף ארוכים יותר. הוא נמצא בכמויות רבות בעיקר במאפים, חטיפים, מרגרינה, פיצות קפואות ואפילו בפופקורן להכנה במיקרוגל. כמויות קטנות של שומן טראנס טבעי נמצאות גם במוצרי בשר וחלב. במסעדות מוסיפים את שומני הטראנס לשמן הרגיל על מנת לאפשר טיגון עמוק למשך זמן מתמשך יותר. בארצנו, כמות שומן הטראנס חייבת להיות רשומה על כל מזון בו הוא נמצא, אך לעיתים היא "מתחבאת" בשמות אחרים כמו "שומן צמחי מוקשה" או  "מוקשה חלקית".

צריכה של שומן זה קשורה למחלות משמעותיות רבות ובעיקר לטרשת עורקים הגורמת למחלות לב, שבץ מוחי, נזקים לעיניים, לכליות לתפקוד המיני ועוד. האקדמיה האמריקאית והקנדית למדע, פרסמה נייר עמדה כבר בתחילת שנות האלפיים המציין שלשומן טרנס ישנם נזקים קשים לבריאות, ובמקביל אין להם שום תועלת בריאותית ידועה. מכאן אמירתם המשמעותית ש"אין שום כמות בטוחה של שומן טרנס" – כל כמות הגבוהה מ"אפס", מהווה סיכון מיותר לבריאות. בניו-יורק ובמקומות נוספים כבר נאסר להגיש במסעדות אוכל שבושל עם שומנים אלה, וכמה מדינות באירופה הקדימו את האמריקאים ושם כבר אסור להשתמש בשמן זה מזה כמה שנים.

בארצנו הקטנטונת, נמסר מגורם בכיר במשרד הבריאות כי נערכו מספר דיונים, וכי יש ניסיון להוביל מהלך דומה, אולם חברות המזון מתנגדות לו. עם זאת על פי ההערכות, גם בישראל יצומצם או ייאסר לחלוטין שומן הטרנס במוצרי המזון. כך על פי אתר YNET.

בעיני, מדובר בצעד קטן לכיוון הנכון. היכולת של המדינה לאפשר לאזרחיה לחיות טוב יותר, וליהנות יותר מהחיים, תלויה בתהליכים שמדינה יכולה וצריכה להוביל. עד כה, מרבית ה"מהפיכה של הרפואה הטבעית" ששוטפת את הארץ מתקדמת בזכות מעשים של האדם הפשוט מהרחוב שמצביע ברגליים. מהפיכה זו "הולידה" את אימפריית "עדן טבע מרקט" שהתפשטה גם למרכולים הרגילים, הביאה לארץ את הקינואה והפשתן, גורמת לרשת בתי קפה כמו "גרג" להציע תפריט טבעוני ואף מהווה רוח גבית לרפי גינת לעשות את מה שהוא עושה.

לפני כמה שנים נתבקשתי על ידי עיתון "הארץ" לכתוב על "המהפכה לה אני מחכה" (צריך לגלול למטה לקטע השמיני). במגבלת מילים מאוד קשיחה ניסיתי לתאר את מה שניתן לעשות, על מנת שלכולנו יהיה כאן טוב יותר. אולי מה שקורה כעת הוא צעד כמעט ראשון בכיוון.

כתיבת תגובה

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאות

  • סינון מאכלים לצמחונים


  • סינון לפי סוג אוכל


  • סינון לפי זמן הכנה


  • סינון לפי שלב דיאטת אורז