מהם ההבדלים הבריאותיים בין קינמון צ׳יילוני לבין קינמון קאסיה?
קינמון צ׳יילוני (Ceylon), ה״אמיתי״, נקרא בספרות גם Cinnamomum zeylanicum או Cinnamomum verum. הוא יקר יותר ונחשב איכותי יותר.
קינמון קאסיה (cassia), הוא הקינמון הנפוץ יותר וסביר מאוד שאם לא קנינו או הזמנו במיוחד את הקינמון הצ׳יילוני, מה שאנו משתמשים בו בארץ הוא הקינמון המעט פחות מומלץ.
שני סוגי הקינמון תורמים לבריאות ומומלצים לשימוש. הם מספקים המתקה בריאה למזון, מחממים, תורמים לאיזון ערכי הסוכר, מספקים נוגדי חמצון טובים ואיפלו מפחיתים תשוקה למתוק אצל חלק מהאנשים!
מספר מחקרים מרמזים גם על פעילות נוגדת זיהום, אפילו בהקשר חיידק הקיבה הנפוץ הליקובקטור פילורי, וישנם כמה רמזים לגבי השפעה מועילה לתפקוד המוח.
אבל, בקינמון קאסיה יש כמות רבה של חומר בשם קומרין (coumarin). מרכיב זה, כך חוששים, עלול לפגוע בכבד ואולי בכליות בצריכה יומיומית קבועה. בנוסף, לקומרין השפעה מדללת דם – מה שטוב מאוד עבור רוב האנשים, אך עלול להזיק לאנשים הסובלים מדילול-יתר של הדם (בעיקר על רקע נטילת תרופות חזקות שמדללות את הדם).
במאמר הזה למשל, המגובה במספר מחקרים, מציגים את היתרונות הרבים של הקינמון הצ׳יילוני, בין השאר לגבי בטיחות השימוש.
מצד שני, מחקר אחד מרמז על כך שדווקא קינמון הקסיה, המכיל את הקומרין, יעיל יותר לאיזון ערכי הסוכר. זה לא אומר שהקינמון הצ׳יילוני לא תורם בכך, אבל לפחות על פי אותו מחקר – ביעילות פחותה. בקישור הזה ניתן לקרוא ולצפות במספר סרטונים של ד״ר גרגר על יתרונותיו הרבים של הקינמון, אבל גם על היעילות המופחתת באיזון הסוכר של הקינמון האמיתי.
מה הכמות של קינמון קסיה הבטוחה לשימוש?
על פי מרבית ההערכות, עד כפית ביום של קינמון שכזה באוכל היא בטוחה לשימוש.
טבלה מסכמת על ההבדלים הנוספים בין שני סוגי הקינמון ראו כאן (ותודה לצחי בוקששתר על הטבלה):
בקישור הבא מתכון פשוט למשקה מחמם, מתוק ויעיל לקבלת התועלות מהקינמון
עוד על השימושים בקינמון צ׳יילוני ניתן לקרוא בקישור זה.
היכן קונים בארץ קינמון אמיתי – ציילון?
ניתן לקנות בחוות התבלינים ליד בית לחם הגלילית. אפשר לקנות באתרים ברשת. ואפשר למצוא בחנויות טבע קינמון ציילוני טחון כמו שבתמונה:
בריאות לרוב,
אופיר פוגל, נטורופת
לפני שבוע קניתי קינמון ציילוני (טחון טרי) מחוות התבלינים ליד בית לחם הגלילית. המחיר הוא בערך 40 ש”ח ל-100 גר’ – יקר בהחלט.
אופציה זולה יותר כנראה תהיה רכישה מאתרים רלוונטים מחו״ל, כמו IHERB.
חצי מחיר בערך
האם התכונות שומרות על ערכן כאשר קונים קינמון טחון?
שלום ויקי,
למיטב ידיעתי, אבקות קינמון טחונות שומרות היטב על הערכים.
בריאות
שלום,
מה עדיף, מקל קינמון ( לחליטה למשל) או אבקת קנמון?
האם אפשר להשתמש באבקת קנמון לעוגות?
שלום,
כמעט תמיד נעדיף את המזון הפחות מעובד – המקל.
יחד עם זה, במידה והקינמון פשוט טחןו לאבקה – הערכים לא אמורים להיפגע.
אם מדובר באבקת קינמון ציילוני טבעית ונקייה – זה אמור להיות מצויין
בריאות
שלום,
כמעט תמיד נעדיף את המזון הפחות מעובד – המקל.
יחד עם זה, במידה והקינמון פשוט טחון לאבקה – הערכים לא אמורים להיפגע.
אם מדובר באבקת קינמון ציילוני טבעית ונקייה – זה אמור להיות מצויין
בריאות
שלום וברכה!
אשמח לדעת האם קינמון וויטנאם (סייגון) הוא קינמון ציילון או קסייה.
או שזה בכלל סוג אחר, ואם כן, האם הוא עדיף על קסייה?
תודה רבה!
שלום שרה,
לצערי אני לא מכיר את הסוג הזה, ועל כן לא יכול לחוות עליו דיעה מקצועית.
אם תרשמי לי באנגלית את שמו באופן מדוייק, אוכל לבדוק האם הוא נבדק מדעית.
תודה
אופיר
אין לי את השם שלו באנגלית… בכל מקרה, תודה רבה!