סויה והנדסה גנטית

לצערנו הסויה – יחד עם תירס, קנולה וחיטה – היא מהמזונות שעוברים / עברו הכי הרבה התערבויות גנטיות / "השבחות" לטובת החקלאות.

פעמים רבות אני נשאל האם באמת כדאי להקפיד לקנות אוכל שלא עבר הנדסה גנטית, כי הרי מרבית האוכל שאנו אוכלים עבר "השבחות גנטיות" לכל הפחות.

למיטב ידיעתי, אין הרבה מחקרים שמוכיחים שמזון שעבר הנדסה גנטית אכן מזיק או מסוכן, אבל אצלי לפחות – יש חשש כבד שאכן כך המצב. אני אישית לא רוצה לחכות למחקרים שיוכיחו את זה.

מי שרוצה להעמיק, מוזמן לקרוא את המאמר על הנדסה גנטית בסויה , בשילוב ריסוסים מיוחדים מהתעשייה העצומה בתחום זה בארה"ב. בתוך המאמר, מפנה ד"ר גרגר את הקורא למספר קטעי וידיאו קצרים ששפוכים עוד אור על הנושא.

בריאות ואושר
אופיר פוגל, נטורופת

 

"התירס שאנחנו קונים אצל החקלאים, רוב הסיכויים שגם הוא מהונדס?"

 

עדכון:

שאלה מצויינת.
ראשית, כדאי להבדיל בין "השבחה גנטית" לבין "הנדסה גנטית".
השבחה גנטית היא הכלאה של זנים שונים של צמח על מנת להגיע לצמח יעיל/משתלם יותר. תהליך זה נעשה בעולם כבר מאות רבות של שנים. למיטב הבנתי, הסכנות שבתהליך זה נמוכות מאוד.
הנדסה גנטית זה תהליך שבו לוקחים גנים מצמח/בעל חיים – ומחדירים אותו לתוך צמח. כאן יש פוטנציאל גבוה להשלכות בריאותיות שליליות.למיטב ידיעתי, וגם על פי הקטע המובא כאן למטה מטעם משרד הבריאות, לא מגדלים בארץ תירס או מזונות אחרים שעברו הנדסה גנטית, אלא רק השבחה גנטית. יחד עם זה, ישנה סבירות גבוהה שבמוצרים מתועשים שיש בתוכם קמח תירס (קורנפלקס) או סירופ תירס (חטיפים רבים) – המקור הוא מתעשיית התירס המהונדס הענפה שבארה"ב.

כדאי לשים לב ולחפש כיתוב מפורש: " ללא הנדסה גנטית", או GMO free.

בריאות ואושר,
אופיר פוגל, נטורופת

ישראל – מתוך דף זה מטעם משרד הבריאות
הנושא מטופל ע"י שתי ועדות: הוועדה למזון חדש של משרד הבריאות הדנה בבטיחות המזון והוועדה הראשית לצמחים מהונדסים של משרד החקלאות (הורצ"מ). ישראל הינה מעצמה עולמית בטכנולוגיות חקלאיות ומתקיים בה מחקר רב ומתקדם מאוד בנושא הנדסה גנטית בצמחים. הורצ"מ מפקחת על ניסויים בתחומי הנדסה גנטית בצמחים הנערכים בארץ, התקנות בנושא פורסמו ב- 2005. כיום אין בארץ גידול צמחים
מהונדסים למטרות מסחריות ולכן אין תוצרת חקלאית מקומית שעברה הנדסה גנטית. לעומת זאת, יתכן יבוא של מוצרים מוגמרים המכילים רכיבים מהונדסים גנטית וכן שימוש בתעשיית המזון בארץ בחומרי גלם מהונדסים גנטית המיובאים מארה"ב ומדינות אחרות, בעיקר תירס, סויה וקנולה.
תקנה המסדירה מבחינה חוקית את ההנחיות בנוגע למזון חדש כולל מזון מהונדס גנטית וסימונו נמצאת בשלבי חקיקה אחרונים. כל מזון חדש (כולל מזון מהונדס גנטית) לפני אישורו עובר הערכת סיכונים הכוללת היבטים הקשורים לבטיחות, לתזונה ולצריכה של המזון וזאת על פי נוהל רישום מזון חדש המיושם הלכה למעשה מתחילת 2006 ומפורסם באתר שירות המזון. עם כניסת תקנות מזון חדש לתוקף תחול חובת סימון של רכיבי מזון מהונדסים גנטית וזאת בנוסף לבחינת בטיחות כפי שנעשתה עד היום.


מאחל בריאות ואושר
אופיר פוגל
נטורופת

כתיבת תגובה

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאות

  • סינון מאכלים לצמחונים


  • סינון לפי סוג אוכל


  • סינון לפי זמן הכנה


  • סינון לפי שלב דיאטת אורז