הבדל בריאותי בין חיטה רגילה לבין זני חיטה קדומים

בשנים האחרונות התברכנו בעליה במודעות ובשימוש בזני חיטה מגוונים, אך השאלה היא האם יש לזני חיטה קדומים יתרונות בריאותיים יחסית לחיטה רגילה וזולה יותר?

על זני החיטה הקדומים נמנים כוסמין וקאמוט, כשלאחרונה שמעתי גם על שימוש בזנים בשם אמר וגם ב – אינקורן.

ישנן שתי השערות מובילות מדוע עדיף לאכול מוצרי מזון מחיטה קדומה ולא חיטה רגילה:

  1. כמות החומרים המזינים.
  2. המשמעות של תהליכי השבחת זני החיטה המודרנית.

מבחינת כמות חומרים מזינים בזני החיטה השונים, כפי שניתן לראות בסרטון הקצר שבהמשך הפוסט, כנראה שאין הבדל משמעותי בין הזנים.

הבעיה הגדולה היא התהליכים שעברה החיטה ״של פעם״ עד שהפכה לחיטה המודרנית. מטרת השבחת זן החיטה היא כמובן לשפר את הכלכלה והרווחה של מי שמרוויח מהתעשייה הזו. כשהמרוויחים הגדולים הם כמובן התאגידים הגדולים, יצרני הזרעים, וחברות חומרי ההדברה. כך שובחה החיטה שתהיה עמידה בפני ריסוסים נפוצים עד כדי כך שניתן לרסס שדה חיטה ב״ראונד-אפ״ שיהרוג את העשב, אבל לא את החיטה (שאנו אוכלים אחר כך…). כמו כן בוצעו השבחות על מנת להאריך את משך חיי המדף ועוד ועוד. כך למעשה, כפי שלמשל מוצג בספר ״בטן של חיטה״ של הרופא וויליאם דיויס, נוצר מזון חדש שהגוף שלנו לא באמת מכיר.

בשל סיבה זו, אני פוגש יותר ויותר מטופלים שיכולים לעכל טוב חיטת כוסמין וכמות ושאר מזונות עם גלוטן, אבל כשהם אוכלים חיטה מודרנית – הסימפטומים שלהם חוזרים ו/או מחמירים.

יש לזכור שחיטת דורום הינו זן יחסית מוכר ומשובח של חיטה נפוצה. ואם מקפידים לקנות חיטת דורום אורגנית- זה אמור להבטיח שחיטה זו לא עברה השבחות עבור אנשי הכלכלה על חשבון הבריאות שלנו.

 

מהם היתרונות הבריאותיים של אכילת זני חיטה קדומים לעומת חיטה מודרנית?

בסרטון הקצר שבהמשך מוצגים מספר מחקרים המצביעים על יתרונות בריאותיים של בחירה באכילת זני חיטה קדומים כמו קאמוט וכוסמין, על פני חיטה מודרנית.

להלן עיקרי הממצאים:

  1. בבדיקה רקמות כבד, נצפתה תגובה דלקתית חמורה יותר לאחר חשיפה לחיטה מודרנית, בהשוואה לזני חיטה קדומים.
  2. במחקר קליני השוואתי אצל אנשים המתמודדים עם תסמונת המעי הרגיז, נצפו שינויים בסימפטומים רבים בין זני החיטה השונים. החיטה המודרנית גרמה ליותר סבל.
  3. במחקר עם סכרתיים, נמדדו ערכי כולסטרול ותנגודת אינסולין משופרים אצל אלה שאכלו זני חיטה קדומים.
  4. במחקר עם חולי לב, נמדדו ערכי סוכר וכולסטרול משופרים אצל אלה שאכלו זני חיטה קדומים.

 

ד״ר מיכאל גרגר המדהים  מביא לנו גם את הסרטון הקצר הבא, עם אפשרות להגדרת כתוביות בעברית, ומתאר לנו חלק ניכר מהמידע:

 

 

בריאות ואושר,

אופיר פוגל, נטורופת

 

 

כתיבת תגובה

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאות

  • סינון מאכלים לצמחונים


  • סינון לפי סוג אוכל


  • סינון לפי זמן הכנה


  • סינון לפי שלב דיאטת אורז