מולקולות AGE’s למוח לדמנציה ולאלצהיימר

פתרונות הפלא למניעה או לטיפול בדמנציה ואלצהיימר טרם נמצאו, אבל מידע רב ואיכותי מצטבר כל הזמן כיצד ניתן למנוע את המגיפה הזו על ידי בחירות מושכלות באורח החיים שלנו. רבים בציבור לא מכירים מולקולות חשובות שעלולות לעודד דלקת, תהליכי חימצון ולהחמיר סוכרת. לא פלא שנמצא קשר בין מולקולות אלה לבין עליה בסיכון לדמנציה ואלצהיימר. אסביר כאן בקצרה על מולקולות בשם AGE’s, אצרף מקורות מידע ומחקרים לגבי השפעתן על הבריאות, כמו גם מידע לגבי המקורות שלהן בתזונה.

מה הן מולקולות בשם AGE’s

מדובר בחיבור לא תקין של סוכר עם חלבונים או שומנים, אשר לא יכול להתפרק או להתפנות על ידי הגוף בצורה טובה. הצטברות של מולקולות אלה נמצא בכמה מחקרים כמעלה את הסיכון לפגיעה בתפקוד הקוגניטיבי, וגם מעלה סיכון לדמנציה ואלצהיימר.

ניתן לקרוא בקישור הבא מידע נוסף לגבי מולקולות AGE. ובסרטון הקצרצר הבא (דקה וחצי) הסבר על מולקולות אלה.

 

אילו מזונות עשירים במולוקולות AGE’s?

כמובן שאנשים סכרתיים, או אחרים שאוכלים יותר מדי סוכרים נמצאים בסיכון מוגבר, אבל ממש לא רק אלה בסיכון. את המולקולות ההרסניות האלה אנו גם אוכלים. הן נמצאות בעיקר באוכל עתיר חלבון ושומן, ובעיקר במוצרי בשר. מרבית המזונות הנמצאים בעשרים המזונות העשירים ביותר במולקולות הללו הם מוצרים שונים של בשר, עוף וכדומה.

בטבלה הבא מוצגת רשימת מזונות עשירים במולקולות AGE’S, מתוך הספר ״איך לא למות״ מאת ד״ר מיכאל גרגר. הוצאת ״פוקוס״.

רשימת מקורות תזונתיים למולקולות age's

במאמר הזה (צריך לגלול למטה) ניתן למצוא עוד קצת מידע ובעיקר רשימה של מזונות עשירים ב AGE’s.

חשוב לדעת כי גם דרך הכנת האוכל היא קריטית בעניין כמות מולקולות age’s. כל אוכל שנשחים / נשרוף אותו – יכיל רמות גבוהות של מולקולות age’s לא טובות.

ניתן להבין יותר את נושא מולקולות age’s בעזרת הסרטונים הקצרים הבאים מאת ד״ר מיכאל גרגר. כתמיד בסרטוני בריאות אלה, ניתן להגדיר ״כתוביות״ ואז לבחור את השפה העברית לתרגום.

בסרטון זה מוסבר הקשר בין אנזימי סירטואין (sirtuins – SIRT) לבין הגנה על בריאות המוח ובריאות העורקים בלב ובשאר הגוף. מוסבר כיצד מולקולות AGE’S עלולות לפגוע בסירטואין החשוב כל כך. מוצג בין השאר מחקר זה הממחיש את הקשר בין מולקולות age’s לבין אלצהיימר וטרשת נפוצה. מחקר נוסף מראה כי במעקב של 9 שנים, אלו עם רמות AGE’S הגבוהות ביותר היו בסיכון גבוה יותר לדרדור קוגניטיבי.

 

מחקרי התערבות תזונתיים לגבי מולקולות AGE’S והשפעתן על הבריאות

נכון לשנת 2022, המחקר הכי מתקדם שאני מכיר בנושא, בדק השפעת תזונה מבוססת צומח דלת שומן לעומת תזונה רגילה. מדובר במחקר כפול סמיות, מבוקר ואקראי. במחקר השתתפו כ 350 אנשים. ההתערבות ערכה כארבעה חודשים. תוצאות המחקר הראו כי תזונה מבוססת צומח ודלה בשומן הביאה לירידה משמעותית במולקולות AGE’S. ירידה זו נמצאה בקורלציה עם ירידה במשקל, ברגישות לאינסולין, ללא קשר לכמות הקלוריות שנאכלה.

מחקרים נוספים מוצגים בקצרה בסרטון שבהמשך. להלן כמה מעיקרי הדברים המוצגים בסרטון.

  • יחסית לצמחונים, אנשים האוכלים עוף ובשר נמצאים בסיכון גבוה פי 2 עד 3 לפתח דמנציה.
  • התמדה רבה יותר בתזונה מבוססת צומח, מביאה לתפקודים קוגניטיבים משופרים. באותו מחקר שמוצג כאן, התוצאות נשארו משמעותיות גם לאחר נטרול העובדה שמרבית הצמחונים רזים יותר.
  • אכילה מרובה של שומן רווי מעלה ב 40% את הסיכון לדרדור קוגניטיבי, ובכ – 90% לפתח אלצהיימר.
  • ולקראת הסוף, מוצגים עוד מחקרים הקושרים את מולקולות ה AGE’S לדמנציה ואלצהיימר.

 

בריאות ואושר,

אופיר פוגל, נטורופת

 

 

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאותי

  • סינון לפי צמחוניטבעוני

  • סינון לפי סוג אוכל

  • סינון לפי זמן בישול

  • סינון לפי שלב דיאטת אורז