רשימת הדגים הבריאים יותר שניתן להשיג
מיד בהמשך אתן את המלצותיי לדגים הבטוחים והטובים ביותר, כמו גם מתכון מיוחד והמלצות מעשיות, אך לפני כן, כמה דברים שיש לקחת בחשבון:
- לאכילת דגים בריאים ישנם יתרונות בריאותיים, אך יחד עם זה חשש מרמות גבוהות מדי של מתכות כבדות (בעיקר כספית).
- דגים בריאים אמורים לגדול במים עמוקים וקרים – זה מה שגורם להם לייצר יותר שומן מסוג אומגה 3.
- דגים בריאים לא אמורים להיות כלואים ברשתות/בריכות/כלובים, לא להיות מואכלים בתערובת, וכמובן לא לקבל אנטיביוטיקה והורמונים.
- למרות החשש המסוים, למיטב הידע והניסיון שיש ברשותי כיום, אכילת דגים כפי שאמליץ מיד, טובה ובטוחה יותר מאכילת בשר מתעשיית המזון, תרנגולות מהתעשייה, ביצים מהתעשייה ומוצרי חלב פרה מהתעשייה.
- מי שחושש מכספית– כדאי שיבחר בדגים קטנים ככל הניתן כמו סרדינים, אנשובי, סול וכדומה.
הדגים המומלצים ביותר: בקלה (קוד, מרלוזה, הייק, שיבוט), סול (פוטית), הליבוט, ורדינון, רוטבש (ורדון), מקרל, אנשובי, הרינג / מטיאס, סרדינים פורטוגלים, סלמון בר* ( wild salmon).
כנראה גם פלמידה לבנה ושפרוט באותה קבוצת מומלצים אך טרם מצאתי לגביהם נתונים תזונתיים ברורים (יש הרבה זנים מכל דג…).
*המקום היחיד בארץ שלמיטב ידיעתי מוכר סלמון בר אמיתי (שלא גדל במכלאות) הוא ב״דגי מעיין״ ברמת ישי. ויש להם עוד דגי ים צפוני טריים וטובים. ובעקבות פרסום זה קבלתי המלצה גם על ״אושן סטאר״ בעמק חפר שמוכרים סלמון פרא.
דגים מומלצים, אבל מעט פחות: סלמון נורווגי, טונה (אם בקופסא אז עדיף במים, ולהוסיף שמן זית איכותי בעצמנו. )
מבין דגי ים תיכון הסבירים הם: ברבוניה, לוקוס, צ’יפורה/פרידה (דניס טבעי) ומוסר ים סבירים יותר
הערה חשובה: לצערי, ישנו חשש גדול לזיהום בדגי הים התיכון, בעיקר אלה מצפון הארץ. ראו למשל כתבה זו על דגי ים תיכון. בנוסף, בשנת 2021 היה זיהום גדול מאוד של חופי הים שלנו (זוכרים שהתנדבנו לאסוף זפת מהחוף?), אין לי ספק שזיהום זה אינו היחיד, ושהנזק המצטבר לדגים ולנו הוא עצום.
מבין דגי בריכות, כנראה שרק דגי בורי ואולי פורל מנחל הדן סבירים מבחינה בריאותית.
כל שאר הדגים, אינם מקדמים בריאות למיטב ידיעתי (הכי גרועים הם כנראה נסיכת הנילוס וקרפיון)
תמונות של דגים בריאים בישראל
סלמון בר פראי – Wild Salmon
הליבוט
סול – פוטית שגדל בים הפתוח
על פי מעיין, בעלת ״דגי מעיין״, הכתמים הכהים הם סימן שמדובר בדג סול שגדל באופן חופשי באוקיינוס ולא בכלובים.
בקלה – קוד
על פי מעיין, בעלת ״דגי מעיין״, לא ניתן לגדל דגי בקלה בכלובים.
ברבוניות מהולנד
דבר נוסף שלמדתי ממעיין הוא שאת דגי ברבוניה הגדלים בחופשי בהולנד ומדינות הצפון, ניתן לזהות לפי השפם המיוחד והבולט שלהם. ניתן לראות את זה בדג הכי בולט בתמונה שנראה ש״מביט למטה״.
טיפים והערות לגבי דגים בריאים
– דגים כבושים בצנצנות זו אופציה טובה.
– דגים בקופסאות שימורים זוז תמיד פשרה מסויימת. אבל ניתן לראות בקישור מספר דוגמאות של דגים יחסית מוצלחים בקופסאות שימורים.
– ממליץ על מתכון לטונה כבושה מהקישור.
– לאוהבי ״תחושת הבשר״, סטייק טונה נותן מענה לא רע בכלל. קל ומהיר הכנה.
– לא לשכוח, תמיד עדיף דג שגדל בסביבה נקייה, וכמה שיהיה יותר קטן – יותר טוב.
בריאות לרוב,
אופיר פוגל, נטורופת
תודה רבה על המאמר. במאמר מופיע הדג “רוטבראש”. גוגל לא מכיר את הדג הזה וגם לא אף אחת מחנויות הדגים שבהם חיפשתי את הדג. האם השם מאויית נכון? האם יש לו שם אחר? תודה.
שלום,
אכן ישנה טעות הקלדה. מדובר בדג ״רוטבש״, ובעברית ״ורדון״
תיקנתי.
תודות
אופיר
לצערי אין להשיג בארץ סלמון בר, הסלמון מגיע מהים הצפוני וגדל במיכלי ים. לפי מה שהוסבר לי בחנות דגים יש מוסר ים שגדל בבריכות ויש שמגיע לארץ מאזור יוון. אשמח לקבל מידע איזה יותר איכותי, תודה אופיר.
שלום שרה,
אני מכיר את הבעיתיות עם הסלמון, ועל כן הוא כבר לא בראש הרשימה כבעבר. באירופה וצפון אמריקה ניתן להשיג סלמון בר.
לגבי מוסר ים, סביר כי אלה שגדלים בים סבירים למאכל, אך אינם כוללים כמות נאותה של אומגה 3 כפי שאנו רוצים לקבל מדגים בריאים.
מוסר ים בבריכה אינו מזון בריאות למיטב הבנתי.
בריאות
אופיר
היי אופיר, אודה להמלצתך, על לפחות דרך אחת למציאת דגים מאיכותיים בארץ היום. העקרונות שאתה מציג לגמרי ברורים,
אך תאכלס, מזה זמן רב, אינני מוצאת דרך סבירה להשגת דגים העומדים בתבחינים שהצגת במחיר ובדרך סבירה בארץ.
רוב תודות
שלום נורית,
אני מוצא במרבית העפם דגי הליבוט או בקלה(קוד, שיבוט, מרלוזה, הייק) ב״שופר סל״ בכרמיאל.
הם נמצאים במרבית המרכולים הגדולים בארץ. קפואים.
אפשר גם להתפשר בכיוון של דגים הכי בריאים שיש בקופסאות שימורים. ראי בקישור.
בריאות
אופיר
תודה אופיר,
מאמר מעניין ומעשיר,
אתה ממליץ על דגי הליבוט או בקלה(קוד, שיבוט, מרלוזה, הייק), שהם דגים קפואים, למיטב הבנתי הם מאבדים את רוב הערכים התזונתיים בהקפאה , מה גם שהם קפואים תקופה די ארוכה עד הגעתם לצרכן הסופי. האם אני טועה ?
שלום שמעון,
הקפאת מזון היא דרך יחסית מאוד יעילה לשימור ערכי המזון.
רק אולי ייבוש/כבישה/החמצה מועילים יותר.
מכל מקום, אם מדובר בתוצרת ראויה, ובחרה שאכן מקפיאה את הדג ללא תוספות או כימיכלים – זה צריך להיות בסדר גמור.
אני מתקשה לסמוך על מוצרים אלה המגיעים מסין או מדינות מזרח רחוק אחרות (מלבד יפן).
לצערי, אני לא יודע על דגים טריים בריאים הניתנים לרכישה בארץ.
בריאות
האם דג ברמונדי נחשב בריא?ולברק?
שלום אורית,
למיטב ידיעתי, לא ניתן להשיג בארץ דג ברמונדי שחי באמת בטבע.
כל הדגים הללו מגיעים לארץ מחקלאות ימית. דבר זה כמעט בוודאות אומר שהדגים אוכלים אוכל לא בריא, והם לא מגודלים במים עמוקים וקרים כפי שאמור להיות על מנת לוודא שהם בריאים (בעיקר מכיוון סוג חומצות השומן שבהם).
דג לברק אינו בריא להבנתי, בטח לא יחסית לדגים האחרים המוצגים כאן.
בריאות
אופיר
הי אופיר, קראתי שדגי הים התיכון הם מהמזוהמים ביותר וש70% מהדגים כאן בארץ נמצאו כמכילים מיקרופלסטיק שנמצא במי הים. נאמר לכן שההמלצה כיום התהפכה ושעדיף, לפחות בישראל, לא לאכול דגי ים (מהים או מכלובים בים) אלא דוקא דגי בריכה ששם המים כנראה פחות מזוהמים במיקרופלסטיק.
נמצא במחקרים שהדור שלנו צורך מיקרופלסטיק במים ובמזון ושחלקיקים אלה עוברים את מחסום הדם מוח. שמיקרופלסטיק אף נמצא בדגימות חלב אם בישראל.
מה דעתך? האם אכן לעבור לדגי בריכה? אולי יהיו פחות מזינים בריאותית אך לפחות יהיו פחות מזוהמים? ובכלל, מה מקור המים בבריכות? האם אינו מהים?
האם בגלל הנל, עדיף לצרוך לפחות בישראל, עוף על פני דגים?
תודה רבה:)
שלום ג׳ולי,
אני לא ממליץ על דגי ים תיכון, ובטח לא על דגי בריכות שגדלים בתנאים גרועים ביותר.
המאמר הזה ממליץ בעיקר על דגים שגדלים בים עמוק וקר – רחוק מישראל.
וכמי שעבד בלולים וגידל עופות מספר שנים – עוף בישאל אינו מקדם בריאות בכלל.
אם רוצים להמנע מכל סכנת זיהום – כדאי להיות טבעוני ולאכול אורגני עם תעודות.
זה כמובן לא מתאים למרבית האנשים.
מבין עולם החי, הדגים הבריאים והקטנים עליהם אני ממליץ במאמר – הם הבטוחים והמועילים ביותר שאני מכיר.
בריאות
אופיר