המילה ״פיטואסטרוגנים״ מעלה אצל חלק מהאנשים הקשר וחשש כי מדובר בהורמונים מזיקים, אולם המציאות רחוקה מכך וכמובן מורכבת יותר. מאמר קצר זה יסביר מה הם החומרים הפיטואסטרוגנים, מהי השפעתם העיקרית על הבריאות, ואילו מזונות מכילים כמות רבה של פיטואסטרוגנים.
מה זה פיטואסטרוגן?
פיטואסטרוגן הינו שם שניתן למגוון רחב של מולקולות צמחיות הדומות במבנה שלהן להורמון הנשי אסטרוגן, אך שונות ממנו בכמה היבטים חשובים. הפיטואסטרוגנים חלשים פי 100 עד 1000 יחסית להשפעתו ההורמונלית של האסטרוגן, וכמו כן הם מתחרים באסטרוגן על הקולטנים שלו בגוף. תכונות אלה מסבירות הרבה על ההשפעות הטובות שיש לפיטואסטרוגנים על הבריאות שיוסברו מיד כאן בהמשך.
יש מגוון רב של חומרים פיטואסטרוגנים, כשהחשובים והחקורים שבהם נקראים איזופלבונים וליגנאנים. פירוט קבוצות אלה בשם הלועזי כאן בטבלה שבהמשך.
מהי השפעתם של הפיטואסטרוגנים על הבריאות?
ככל שידוע לי כיום השפעת הפיטואסטרוגנים בתזונה על הבריאות היא אך ורק חיובית. זה אולי מפתיע, אבל אם מישהו/י מכיר/ה מחקרים בבני אדם המציגים תמונה אחרת – אשמח לדעת על כך.
הסיבה העיקרית לכך שלפיטואסטרוגנים השפעה חיובית כל כך על הבריאות היא שתי תכונות חשובות מבחינה הורמונלית:
- השפעה הורמונלית עדינה מאוד יחסית להורמון האסטרוגן החזק.
- תחרות על קולטני אסטרוגן בגוף.
שתי תכונות אלה, כפי שמודגם בשקף הבא, מביאות לכך שכאשר חסרה בגוף השפעה הורמונלית, הפיטואסטרוגנים ימלאו באופן חלקי את החסר ויאזנו את המצב. מצד שני, כשיש בגוף עודף השפעה הורמונלית, יתפסו הפיטואסטרוגנים חלק מהקולטנים של האסטרוגן, ובכך ימתנו את השפעתו המוגזמת.
לרבים מבין המרכיבים הפיטואסטרוגנים השפעות בריאות מיטיבות נוספות כמו השפעה נוגדת חימצון, איזון רמות כולסטרול ועוד. ישנן השערות כי הם חשובים גם לשינוע סידן, התמיינות תאים ואנגיוגנזה (יצירת כלי דם חדשים), ובכמה מנגנונים תורמים לבריאות הלב (בהקשר זה נחקרו בעיקר מוצרי הסויה).
מחקרים שונים שנעשו בבני אדם מראים כי אכילה של מזונות עשירים בפיטואסטרוגנים תורמת להפחתת הסיכון לסוגי סרטן שונים, ובעיקר סוגי הסרטן המושפעים הורמונלית כמו סרטן השד וסרטן הערמונית. ברפואה התזונתית-מדעית-קלינית אנו משתמשים במזונות עשירים בפיטואסטרוגנים גם לאיזון מצב הורמונלי בבעיות נוספות כמו תופעות גיל המעבר, בריאות העצמות, בעיות במחזור ועוד.
חשוב לציין שהתכונות הטובות ורמת הבטיחות הגבוהה שיש לפיטואסטרוגנים מתייחסת בעיקר לפיטואסטרוגנים במזון. תוספי תזונה הכוללים ריכוז גבוה של פיטואסטרוגנים פחות יעילים ופחות בטוחים לשימוש.
אילו מזונות מכילים כמות רבה של פיטואסטרוגנים?
מזונות עיקריים המכילים חומרים פיטואסטרוגנים הם קטניות, כשמתוכן בולטת באופן ניכר הסויה. מבין מוצרי הסויה הבריאים נמנים פולי סויה (אדממה), טופו, מיסו, טמפה ונאטו. הסויה מכילה בעיקר פיטואסטרוגנים מקבוצת האיזופלאבונים.
המזון הבא בחשיבותו כמקור לפיטואסטרוגנים הוא זרעי פשתן טחונים. אלה מכילים בעיקר פיטואסטרוגנים מקבוצת הליגנאנים.
מזונות צמחיים רבים נוספים מכילים כמות מועטה יחסית של פיטואסטרוגנים שונים. ברשימות אלה נמצאים בין השאר זרעי שומשום, אפונה, שעועית, אפרסק, שום, ירקות מצליבים, פירות יער, אגוזים, אלפלפא, שעועית מאש, תפוחים, גזר.
בריאות ואושר,
אופיר פוגל, נטורופת
שלום אופיר,
רציתי לציין ותתקן אותי, אם אני טועה, שסויה זה גם מזון גויטרוגני ולכן לא מומלץ אם יש
תת פעילות של בלוטת התריס וגם – מזון אלרגני בגלל תכולת חלבון גבוהה.
בברכה,
נינה
שלום נינה,
אכן סויה היא אחד מבין המזונות הגויטרוגנים.
רק אצל חלק מהאנשים המתמודדים עם תת פעילות בלוטת התריס יש להפחית בצריכתם.
בריאות
שלום אופיר.
שמעתי שאכילת סויה יכולה להשפיע על התפתחות מינית מוקדמת בגיל ההתבגרות.
ילדות שקבלו בינקותן תחליף חלב מבוסס על סויה קבלו שדיים כבר בכיתה ג’, וווסת בהתאם.
לא קראתי מחקרים, רק משיחות רחוב.
וגם שמעתי שעוד מזונות בתרבות המערבית משפיעים על התפתחות מינית מוקדמת.
אולי אפשר להרחיב על כך?
תודה
שלום,
אכן ישנן שמועות בנושא זה, אבל אני לא מכיר שום ביסוס מדעי בעניין זה. להיפך, עוד ועוד מחקרים וגופים רשמיים ממליצים על צריכת סויה בריאה החל מגיל הילדות.
מחקרים כמו זה שבקישור: ״סויה לא משפיעה לרעה על התפתחות מינית בילדים״ מראים את האמת המדעית באופן עקבי כבר שנים רבות.
העניין ״נגד״ הסויה היה כנראה תוצאה של תחרות כלכלית בשוק תחליפי החלב ו/או עניין של בורות מדעית.
בריאות,
אופיר