נראה כי תזונה קטוגנית מועילה לסוכרת בטווח המיידי, וכך גם לגבי ירידה במשקל. אולם השאלה החשובה היא מה קורה אחרי חצי שנה או יותר של התמדה בתזונה הזו? האם ההישגים נשמרים? האם היתרונות עולים על החסרונות או להיפך?
לאחר שתקראו את המידע המוצג כאן בעיקר המאמר, בבקשה לקרוא גם את ה״שורה התחתונה״.
מקבץ מחקרים לגבי יעילות תזונה קטוגנית לסוכרת
בסרטון הקצר שבהמשך, מציגה רופאה מקבץ מחקרים ועדויות מדעיות בנוגע לשאלת היעילות והבטיחות של התזונה הקטוגנית. עם ובלי קשר להשוואתה לשיטות תזונה אחרות.
להלן כמה מהנקודות העיקריות העולות מהצגת הנתונים בסרטון:
- בהשוואה לתזונה מבוססת צומח, התזונה הקטוגנית תרמה יותר לירידה במשקל, אבל רק בתזונה מבוססת הצומח ניתן יהיה למדוד ירידה בכמות השומן בגוף. זאת אומרת, שהירידה במשקל בתזונה הקטוגנית היתה בעיקרה מאיבוד מים ומסת שריר אצל הנחקרים. הם איבדו יותר מסת שריר למרות שאכלו יותר חלבון…
- לעומת זאת, באותו מחקר המשווה לתזונה מבוססת צומח, נראה כי בשבועות הראשונים לתזונה קטוגנית יתרון בהורדת ערכי הסוכר.
- אם חוזרים לאכול פחמימות ברמה סבירה לאחר תזונה קטוגנית, הרגישות של הגוף לפחמימות עולה, ועל כן הסוכרת (ושאר התופעות השליליות) – מחמירה.
- ומה אם ממשיכים עם תזונה קטוגנית למשך זמן ארוך? אחרי חצי שנה של תזונה קטוגנית, היתרונות הראשוניים הנמדדים באיזון הסוכר נעלמים. חמור מכך, לאחר כשנה של תזונה קטוגנית, הנחקרים שמתמידים בתזונה חווים החמרה בערכי הסוכר יחסית לנקודת ההתחלה!
- הרופאה מציגה את החשש, המבוסס על הרבה מחקרים, שתזונה קטוגנית מעלה את הכולסטרול ה״רע״ – LDL.
- יותר משמעותי מהנתון הקודם, הוא הקשר בין תזונה קטוגנית לבין החמרת בריאות העורקים כפי שנמדדת בבדיקה החשובה בשם ״קלציום סקור״. יש לציין, שדיאטה קטוגנית דלה במזונות מהחי (דבר שקשה מאוד ליישם) אינה מחמירה את בריאות העורקים.
- ניתן לשפר את מצב הסכרת, ואפילו לעיתים להבריא ממנה, על ידי תזונה מבוססת צומח חכמה ובטוחה!
לחצו על התמונה לצפייה בסרטון הקצר:
מחקרים חשובים נוספים לגבי יעילות ובטיחות תזונה דלה מאוד בפחמימות
להלן קישורים לעוד מאמרים ומחקרים באותו נושא.
- כשמשווים תזונה קטוגנית לתזונה ים תיכונית – מגלים שאין יתרון לתזונה הקטוגנית אפילו במדדי הסוכר! ושוב מגלים שמה שחשוב זה להקפיד על תזונה טבעית, מלאה ולא מתועשת.
- סקירה מדעית רחבה מעלה את החששות והסכנות האפשריות בתזונה קטוגנית: העלאת כולסטרול, פגיעה במערכת העצבים, כליות ועוד.
- כשמשווים תזונה קטוגנית לתזונה טבעית דלת שומן – מגלים שבתזונה הטבעית דלת השומן נמדדה ירידה באחוזי השומן, ולא רק במשקל. ובקישור הבא עוד מחקרים לגבי יתרונות התזונה הטבעית דלת השומן, בהשוואה לקטוגנית.
- במקבץ המחקרים הבא, ניתן להבין שגם היתרונות הראשוניים של התזונה הקטוגנית לאיזון הסוכר, נעלמים אחרי כחצי שנה או שנה. ואז נשארים כנראה רק עם החסרונות והסכנות…
- ומכאן כמה מחקרים ישנים יותר לגבי השפעת הדיאטה על המשקל ועוד.
בשורה התחתונה, להבנתי המוגבלת בעת כתיבת שורות אלה, אפשר להשתמש בתזונה קטוגנית לזמן מוקצב למטרות בריאותיות מוגדרות. זה יכול להיות במקביל להתמודדות עם סרטן (בעיקר סרטן המוח), או לצאת מ״תקיעות״ בטיפול בעודף משקל או בסוכרת. מכל מקום, זה חייב להיעשות בליווי מקצועי ותוך כדאי מתן דגש על הפחתת הסכנות ותופעות הלוואי.
בריאות ואושר,
אופיר פוגל, נטורופת