טכניקת התזונה לחיקוי צום מומלצת בשנים האחרונות על ידי אלפי רופאים ומטפלים בעולם. מבחינה מדעית, נראה כי מדובר בטכניקת תזונה מבטיחה, המסוגלת לעזור לאנשים רבים במצבי בריאות שונים. מבחינה מעשית, נראה כי מדובר בטכניקה יחסית קיצונית, אבל בהחלט אפשרית לביצוע עבור מרבית האנשים. אסביר כאן בקצרה מה עומד מאחורי פיתוח השיטה, מה הם עקרונות התוכנית, ומהי העדות המדעית שעומדת מאחורי טכניקה מעניינת זו.
כיצד פותחה טכניקת התזונה לחיקוי צום?
את הטכניקה התזונתית פיתח פרופ׳ וולטר לונגו, מאוניברסיטת דרום קליפורניה. באנגלית היא נקראת Fasting Mimicking Diet, או בקיצור FMD. אני מתרגם אותה ל – ״תזונה לחיקוי צום״, מאחר וזה אחד מאבני היסוד של הטכניקה הזו. פרופ׳ לונגו פיתח את התזונה הזו בעקבות הבנתו היחסית מעמיקה בשני דברים עיקריים: הראשון, הוא למד לעומק את היתרונות הרבים של צום. והשני, כאיטלקי במקור, הוא למד גם על התזונה המאפיינת את מצטייני הבריאות בעולם מסרדיניה ומאוקינאווה – יפן.
עיקרון ראשון: כוחם של צומות
ד״ר לונגו התפתח כחוקר, כדוקטור ובהמשך כפרופסור, כשהוא לומד וחוקר את כוחו של הצום לשיפור הבריאות וככלי טיפולי במחלות שונות. כרבים אחרים, הוא התרשם ממגוון התהליכים הביולוגיים הטובים שקורים בגוף בזמן צום: פינוי רעלים, תיקון תאים ומערכות פגומות, שינוי הורמונלי רצוי ועוד. הוא מתאר כיצד ניסה להביא לכך שניתן יהיה לחקור צומות על בסיס מים עם מתמודדי סרטן, ועד כמה הדבר היה קשה. מאחר והוא נתקל בקשיים באישור מחקריו, הוא החל לבדוק וגילה שניתן לעודד בגוף תהליכים המתרחשים בשעת צום, גם תוך מספר ימים של תזונה מיוחדת הכוללת בין השאר הגבלת קלוריות מיוחדת.
עיקרון שני: תזונתם של האנשים הבריאים בעולם
פרום׳ לונגו למד והתרשם מהמחקרים ומההגיון הטיפולי שניתן להפיק מהבנת התזונה הנפוצה אצל מצטייני הבריאות בעולם. ידיעותיו בתחום זה עזרו לו להגיע לתזונה שלהבנתו צפויה להיות המועילה ביותר במהלך התזונה לחיקוי צום. למעשה, פרופ׳ לונגו כתב ספר ופועל רבות במה שהוא קורא לו ״תזונה לאריכות חיים״.
מי שעוקב אחרי, או מציץ באתר, ודאי כבר יודע שאת הספר השני שלי כתבתי על מצטייני הבריאות בעולם אותם למדתי, פגשתי וחקרתי במשך שנים. מידע רב בנושא זה ניתן למצוא כאן באתר כחלק ממאמרים רבים סביב הנושא. מומלצץ במיוחד סדרה של 4 כתבות מצולמות (יש לגלול למטה בדף) שפורסמה בפורטל ויינט לאחר ביקורי הראשון באוקינאווה. הרבה ממה שלמדתי מביקוריי הרבים בסרדיניה, ניתן לקרוא כאן באתר בספר שכתבתי על הנושא.
על מה מתבססת התזונה לחיקוי צום?
את הדיאטה לחיקוי צום שפותחה ונבדקה במחקרים קליניים, עושים במשך 4-7 ימים. ההמלצה היא לעשות את התזונה הזו פעמיים-שלוש בשנה, אם כי במרבית המחקרים שנעשו בבני אדם, חזרו על הטכניקה הזו פעם בחודשיים לערך.
עקרונות התזונה לחיקוי צום:
- הפחתה של כ- 25% בצריכת הקלוריות יחסית לכמות הקלוריות המומלצת ליום. עבור מרבית האנשים מדובר על התחלת התזונה עם כ – 1100 קלוריות ליום, וירידה הדרגתית עד כדי כ – 800 קלוריות.
- התזונה היא טבעונית, עשירה בשומן, ענייה בחלבון, ללא פחמימות פשוטות. מרבית האוכל הנאכל בתהליך מתבסס על אגוזים, זיתים וירקות שאינם עשירים בפחמימות.
- שתייה מרובה של מים ותה ירוק. קפה, על פי פרופ׳ לונגו, הינו פשרה סבירה למי שלא מצליח להיגמל לגמרי. המלצתו היא בכל מקרה לא לשתות יותר מכוס קפה אחת ליום.
- ההמלצה היא לא לאכול או לשתות קלוריות במשך לפחות 12 שעות ביממה.
מהם היתרונות של תזונה לחיקוי צום?
אחד היתרונות החשובים של טכניקת התזונה לחיקוי צום הוא עצם חיקוי מצב של הצום… במחקרים קליניים שונים נראה כי מתרחשים בגוף כמה תהליכים משמעותיים כמו עידוד תיקון תאים ואיברים פגומים, איזון סוכר, שיפור תפקוד הכבד, שינוי לטובה בביטוי גנטי, הפחתה בהורמון IGF-1, שיפור מיקרוביום, מעבר להפקת אנרגיה משומנים (מצב ״קטוגני״) במוח ועוד.
במחקרים קליניים בבני אדם תועדו תועלות רבות עבור אנשים המתמודדים עם סוכרת, סרטן, מחלות דלקתיות, מחלות אוטואימוניות ועוד.
ניתן להתרשם מאיכות וממגוון המחקרים בנושא באתר של פרופ׳ וולטר לונגו.
מה הם סימני השאלה ו/או החסרונות סביב התזונה לחיקוי צום?
סימני השאלה העיקריים לגבי טכניקה זו קשורים להשפעה ארוכת הטווח של התערבות קצרת מועד זו. כמה מהתהליכים המתועדים בזמן הדיאטה ממשיכים להשפיע לטובה למשך חודשים ושנים לאחר מכן? האם היתרונות נשמרים או עוברים במהירות?
אחד מהחששות הכבדים הוא פגיעה בקצב חילוף החומרים. כשהגוף ״מרגיש״ צום, הוא נכנס למגננה וגורם לכך שבהמשך תיאגר כל טיפת אנרגיה באדיקות-יתר, דבר העלול להוביל להשמנה.
עניין נוסף קשור בקיצוניות של השינוי התזונתי. שינוי דרסטי בתזונה אינו מתאים לכל אדם. עלול לעורר הפרעות אכילה, בעיקר כשנדרשים לחזור על התהליך כל כמה חודשים.
מגבלה נוספת קשורה לאופן בו בוצעו המחקרים. ממה שקראתי, במרבית המחקרים שנעשו עם אנשים, סיפקו לנחקרים את כל התזונה למשך אותם חמישה ימים של תוכנית. בנוסף, סיפקו להם תוספי מזון וחטיפי בריאות מיוחדים המתאימים לתוכנית. מן הסתם, קשה עד בלתי אפשרי לשחזר דבר זה בחיי היומיום.
וכמו במקרים רבים, אנו רוצים מחקרים ארוכי שנים שיוכיחו יעילות ורמת בטיחות גבוהה. חלק מהמחקרים כבר ישנם, אבל עוד ארוכה הדרך.
בישראל, להבנתי, פועל רבות בנושא הביולוג ד״ר אמוץ זיו-אב. הוא מציע בנושא תוכניות מונחות מרחוק ו/או סדנאות/ריטריטים. מהקישור הקודם ניתן להתרשם גם מתפריט לדוגמא.
עדכון 2024: בעיתון ״הארץ״ התפרסם מאמר על שיטת צום זו. תחת השם ״האם תרופת הפלא להזדקנות טמונה בדיאטה של חמישה ימים שמחקה צום?״. העיתונאי עשה בעצמו את הצום, וגם ראיין באופן אישי את ד״ר וולטר לונגו, ועוד כמה אנשי מקצוע מישראל. מעניין.
עוד עדכון משנת 2024: במהלך השנה פורסם עוד מחקר משמעותי שבדק את התזונה מחקת הצום. הפעם עם 100 נחקרים, למשך 3 חודשים. התוצאות מעודדות מאוד.
התנסיתם או למדתם דברים חשובים על תזונה זו?
אשמח לשמוע תובנות.
בריאות ואושר,
אופיר פוגל, נטורופת