יש הרבה דרכים לחזק את המוח. לעשות ספורט, ללמוד דברים חדשים, לשפר את השינה, וגם – לאכול עלים ירוקים. כן כן, שוב הנטורופתים האלה והעלים הירוקים שלהם, אבל מסתבר שיש לא מעט ראיות מדעיות שמראות שהשיפור אמיתי לחלוטין.

חסה, האם יש משהו פשוט ובריא יותר לאכול מזה?
מה אומר המחקר לגבי עלים ירוקים ובריאות המוח
במחקר גדול שנערך באוניברסיטה בשיקגו השתתפו כ-960 מבוגרים בגילאי 58–99. החוקרים עקבו אחריהם במשך חמש שנים ומצאו כי מי שאכל מדי יום כמנה אחת של עלים ירוקים (כמו תרד, קייל, חסה או מנגולד), חווה ירידה איטית בהרבה בתפקוד הקוגניטיבי, כאילו המוח שלו צעיר ב-11 שנים לעומת אלה שכמעט לא אכלו עלים ירוקים.
מחקרים נוספים תומכים בקשר זה. מטא־אנליזה רחבה מצאה שצריכה גבוהה של ירקות ופירות קשורה להפחתה בסיכון לירידה קוגניטיבית, ובולטים במיוחד בתוצאות ירקות ירוקים עליים. מחקר אחר מאוניברסיטת הרווארד מראה שאצל אנשים שצרכו 7 מנות עלים ירוקים בשבוע מצאו פחות הצטברות של חלבון בטא-עמילואיד במוח (חלבון משמעותי מאוד שהוא אחד ממאפייני מחלת האלצהיימר).
גם המחקר הזה, ממשרד החקלאות האמריקאי, מצא קשר בין ריכוזים גבוהים של ויטמין K (המצוי בעיקר בירקות עליים ירוקים) במוח – לבין תפקוד קוגניטיבי טוב יותר ולסיכוי נמוך יותר לדמנציה.
רכיבי התזונה שכנראה עושים את ההבדל
כיצד בעצם עלים ירוקים יכולים לתרום לבריאות המוח? לא רק שעלים ירוקים משביעים, עשירים בסיבים תזונתיים, ואינם מכילים דבר שעלול לפגוע בבריאות – ישנם כמה מרכיבים שכנראה חשובים במיוחד:
- ויטמין K: נמצא בעלים ירוקים בכמויות גבוהות, ומחקרים משערים שהוא משתתף בשיפור הממברנות העצביות.
- פולאט: גם הוא נמצא בעלים בכמויות גבוהות, ו מחקרים מראים שהוא עשוי לעכב יצירה של חלבוני טאו הקשורים למחלות כמו אלצהיימר.
- נוגדי חימצון שיש בעלים, למשל לוטאין, הם בעלי השפעות נוגדות דלקת, מפחיתי רדיקלים חופשיים, מגנים על המיטוכונדריה ותאי עצב מפגיעה חמצונית סביבתית.
איך להכניס את העלים הירוקים לחיים (ולמוח)
- להתחיל עם מנה קטנה: כוס חסה או תרד בסלט, או ½ כוס עלים מבושלים במרק ואז להעלות. אפשר גם די בקלות לשלב קוביה של צמח המנקאי בשייק, בתבשיל, בדייסה וכדומה.
- שייק ירוק עם תרד, קייל, מנגולד או אחרים: בשילובים עם פירות ושומנים נכונים. זו יכולה להיות ארוחת בוקר טעימה ומלאת אנרגיה שמניעה את הבוקר. כדאי להיעזר ברשום בקישור הבא לגבי דרכים נכונות להכנת שייק בריא באמת.
- לשלב בארוחות: ירקות ירוקים כתוספת לצד חלבון, עלים ירוקים חיים בסלט, אפויים בתנור (כמו למשל צ’יפס קייל) או מוקפצים עם החלבון.
לתשומת לב: ירקות עליים ירוקים כוללים כמות גדולה של ויטמין K. יש להיזהר אם נוטלים מדללי דם חזקים כמו קומאדין, ולהתייעץ עם איש מקצוע.
המאמר נכתב על ידי הנטורופתית שגית זוהר. בוגרת הקורס של ד״ר דייל ברדסן – רופא בעל שם עולמי בתחום בריאות המוח.
054-290-5263
נערך על ידי אופיר פוגל.