האם ירקות ממשפחת הסולניים עלולים להזיק לבריאות?

כשתושבי אירופה נחשפו לראשונה לתפוחי אדמה הם חשבו שמדובר במזון רעיל.

וכשהאירופאים החלו לבסוף לאכול עגבניות לראשונה בהיסטוריה, הם האמינו שחייבים לבשל אותה במלואה אחרת היא תפגע בהם.

אנשי תזונה שונים מזהירים אותנו גם היום מפני הרעילות, הדלקתיות והחומציות שישנה בקבוצת הירקות הסולניים.

מצד שני, אנו יודעים כמובן על היתרונות הרבים שישנם לאכילת עגבניות עם הליקופן ושאר נוגדי החמצון לטובת בלוטת הערמונית ומצבים אחרים. אנו יודעים על הכמות העצומה של ויטמין סי שגמבה מכילה – כיצד דברים אלה מסתדרים?

 

האם ירקות סולניים פוגעים בבריאות?

בהכללה גסה, הנכונה להבנתי ב- 99% מהמקרים או יותר: ירקות סולניים עלולים לפגוע בבריאות רק במי שרגיש אליהם. מדובר ברגישות אישית, כפי שחלק מהאנשים רגישים למזונות רבים אחרים כמו שומשום, ביצים, סויה, בוטנים ועוד. מי שלא רגיש – לא צפוי לסבול משום בעיה רפואית כתוצאה מאכילת ירקות סולניים.

מי שרגיש לירקות סולניים עלול לסבול יותר מהבעיות האלה:

  • דלקות פרקים. מדובר בדלקת מפרקים שגרונית ולא שחיקת סחוסים אן דלקות אחרות.
  • בעיות עיכול. מצב זה די נדיר למיטב הבנתי ונסיוני.
  • החמרה בצרבות וריפלוקס. מצב זה קורה יותר מאכילת חצילים (בעיקר מטוגנים), עגבניות פלפלים וכדומה. ירקות אלה אינם הגורם לבעיה, אבל הם בהחלט יכולים להחמיר את הסימפטום.
  • עקצוצים בפה. מצב נדיר גם כן.

למיטב ידיעתי, אין שום מחקר התומך בהשערה שירקות סולניים מעודדי דלקת, רעילים או פגועים באנשים שלא רגישים לקבוצה זו.

שווה לציין בהקשר זה שאכילת החלקים האחרים של הצמחים הסולניים (חלק מהעלין וכדומה), עלולה אכן להיות רעילה. אולם אכילת הפרי או השורש האכילים – כמובן שלא.

 

מה עושים אם יש חשד לתגובה לא טובה לאכילת ירקות סולניים?

הדרך הטובה ביותר לגלות האם ה״אשם״ הוא באמת בירקות אלה, הוא להסיר אותם לחלוטין מהתזונה לכשבועיים שלמים. לאחר מכן, אם ישנה הטבה בסימפטומים, אני ממליץ במשך כשלושה ימים לאכול הרבה מאותם ירקות.

במידה וישנה תגובה לא טובה לירקות הסולניים, הסימפטומים אמורים להשתפר באופן ברור בחלק הראשון של התהליך, ולהחמיר באופן ברור בשבוע שלאחר החזרתם לתפריט.

ירקות סולניים ובריאות

אילו ירקות נחשבים ירקות סולניים?

הירקות הסולניים האכילים והמוכרים יותר הם: תפוח אדמה, עגבניה, חציל, פלפל מכל הסוגים (אבל לא פלפל שחור), גמבה, פפריקה, טבסקו, צ׳ילי, גוז׳י ברי, פלפל קאין.

לקבוצה זו משתייכים גם כמה צמחים בעלי פוטנציאל רעילות כמו טבק, בלדונה וגם אלה שאיני יודע לתרגמםן לעברית: henbane, mandrake, datura

 

בריאות ואושר,

אופיר פוגל, נטורופת

 

shalev

כתיבת תגובה

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאותי

  • סינון לפי צמחוניטבעוני

  • סינון לפי סוג אוכל

  • סינון לפי זמן בישול

  • סינון לפי שלב דיאטת אורז