האם אכילת ביצים מעלה סיכון לתמותה ממחלות לב וסרטן?

הכותרת באתר החדשות היא לא פחות מזו: ״אכילת 3 ביצים בשבוע עלולה לקצר את תוחלת החיים״!

אז כן, עורכי מחקר חדש שפורסם רושמים במסקנות שלהם שאכילה של מספר ביצים בשבוע מעלה סיכון לתמותה ממחלות לב וסרטן, אבל האמת המדעית מורכבת הרבה יותר.

אנסה להסביר את עיקרי הדברים ולהציג את הבנתי כיום כמיטב יכולתי.

מחקר זה סובל, כמו רבים מהמחקרים הדומים לו, ממגבלות רבות מאוד.

ראשית, מדובר במחקר תצפיתי הנשען על שאלוני תזונה. במחקרים אלה קשה עד מאוד להפריד משתנים נוספים שעשויים להשפיע על התוצאות.

הדוגמא הכי בולטת, שאת תשומת ליבי אליה הפנה אלי ד״ר עפר שחר אותו אני מאוד מעריך, נוגעת להבדל הראשוני שנמצא בין אלו שאכלו הכי הרבה ביצים, לבין אלה שאכלו הכי פחות. כי הרי מסקנות המחקר מתבססות על אחוזי תמותה המשוות בין האנשים שאכלו הרבה הרבה ביצים, לאלה שאכלו הרבה פחות ביצים.

בעניין זה מסתבר, שאלה שאכלו הכי הרבה ביצים גם שקלו יותר, סבלו יותר מסוכרת, אכלו יותר בשר, שתו פחות משקאות ממותקים, היו בעלי הכנסה נמוכה יותר, פחות משכילים ועוד. ברור שמשתנים אלה יכולים מאוד להשפיע על תוצאות המחקר. ל״זכותם״ של החוקרים ראוי לרשום שהם עשו כמיטב יכולתם על מנת לנטרל את השפעת גורמים אלה על התוצאות, אבל קשה להאמין שהם הצליחו באופן מלא.

החוזקות העיקריים של המחקר הינן גודל קבוצת המחקר (כחצי מיליון), ומשך המעקב במחקר (כ- 15 שנים).

 

את דעתי והמלצתי בנושא אני מתאר בצורה הכי קצרה וטובה שאני יכול בפוסט הבא: ״ביצים – בריא או לא בריא?״

המחקר הזה, לצערי, לא קידם או שינה את דעתי בנושא.

 

בריאות ואושר,

אופיר פוגל, נטורופת

 

 

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאות

  • סינון מאכלים לצמחונים


  • סינון לפי סוג אוכל


  • סינון לפי זמן הכנה


  • סינון לפי שלב דיאטת אורז