האם אכילה מוגברת של מזונות עם חומצה אוקסלית יכולה להיות מסוכנת?

אוקסלט, או חומצה אוקסלית, היא חומצה טבעית הנמצאת במספר מזונות – רובם ככולם מזונות מאוד בריאים ומומלצים.

ישנו חשש, המבוסס בעיקר על מספר תיאורי מקרים בודדים, שאכילה מוגברת ומוגזמת מאוד של מזונות עשירים באוקסלט יכולה לגרום לאבני כליה או פגיעה בכליות. ניתן לעשות בדיקה לכמות החומצה האוקסלית בגוף, והיא מיועדת למי ש״מייצר״ אצלו בכליות אבנים מסוג סידן-אוקסלאט (ישנם סוגים אחרים של אבני כליות)

המזונות העשירים ביותר באוקסלאט הם תרד, עלי סלק ומנגולד. אבל ישנה כמות לא מעטה גם בתה רגיל, חלק מהאגוזים ועוד.

יש לזכור שלאוקסלאט ישנם גם יתרונות בריאותיים, ובמובן המעשי – אידוי או בישול של המזונות הספציפים הללו מפחיתה מאוד את כמות האוקסלאט.

המקרים בהם נצפתה בעיה, היו בעיקר אצל אנשים שאכלו כמויות מאוד גבוהות של המזונות העשירים באוקסלט – לא פעם בצורת שייקים ירוקים.

רמות גבוהות מאוד של אוקסלט בארוחה מסויימת, מפחיתים במידה מסויימת את יכולת הגוף לספוג חלק מהמינרלים. חשוב לזכור כי מדובר בהפחתת הספיגה, ולא במניעת הספיגה. ומאחר ומזונות אלה מאוד עשירים במריכיבם בריאים – עדיין התועלת עולה בהרבה על החסרון היחסי.

מומלץ בחום לצפות בסרטון הקצר הבא שמסביר יותר. ובקצרה.

ניתן להגדיר כתוביות תרגום בעברית.

 

 

 

בריאות לרוב

אופיר פוגל, נטורופת

 

 

סינון מתכונים

  • סינון לפי מצב בריאות

  • סינון מאכלים לצמחונים


  • סינון לפי סוג אוכל


  • סינון לפי זמן הכנה


  • סינון לפי שלב דיאטת אורז