רבים תוהים לגבי השפעתה של סודה לשתייה על הבריאות שלנו. נוטים לבלבל בין אבקת סודה לשתייה לבין שתיית סודה – מים מוגזים. יש אפילו מקום לתהות מדוע בכלל ניתן לחומר הזה השם אבקת סודה לשתייה. מכל מקום, מהקישור הבא ניתן לקרוא על השפעות שתיית סודה על הבריאות, וכאן בהמשך תמצית עיקרי הדברים החשובים לגבי שילוב אבקת סודה לשתייה בתפריט.
מה זה בכלל אבקת סודה לשתייה?
סודה לשתייה (נתרן מימן פחמתי, סודיום ביקרבונט) הינה מלח נפוץ. אבקת סודה לשתייה הנמצאת בשימוש נראית כאבקה לבנה ויבשה, וניתן לרכוש אותה בקלות במרכולים. באנגלית קוראים לחומר Baking Soda. בסודה לשתייה נעשים שימושים מגוונים כמו לבישול, אפייה, קוסמטיקה, כביסה, ניקיון ואפילו בתעשייה. במרבית השימושים הללו רואים יתרון בכך שאבקת סודה לשתייה נוטה לנטרל חומציות של מרכיבים אליהם היא נחשפת. הסודה לשתייה בסיסית, ובעלת יכולת טובה לאזן חומציות.
מבחינה קולינרית, סודה לשתייה משמשת קודם כל להתפחה. למעשה, אבקת סודה לשתייה היא אחד המרכיבים באבקת אפייה. בנוסף לכך, משמשת אבקת סודה לשתייה לריכוך בשר, להשריית קטניות (מקצרת את זמן הבישול לאחר מכן) ועוד.

יתרונות בריאותיים של אבקת סודה לשתייה
מאמרים פופולרים במרשתת מעלים טענות שסודה לשתייה יעילה בהלבנת שיניים, מונעת גזים וצרבות, משפרת את תפקוד הלב, מנקה את הדם מרעלים, משפרת את זרימת הדם ותפקוד כלי הדם ועוד… השאלה כמה מאלה עומדים במחן המציאות ו/או המחקר הקליני?
מבחינה סימפטומטית, שתייה של מים בהם עורבבה כחצי כפית סודה לשתייה, צפויה למתן עודף חומציות בקיבה. בדרך זו, יש אנשים החווים הקלה בסימפטומים של צרבת ו/או אולקוס מהם הם סובלים. ניתן לקרוא כאן על עוד דרכים טבעיות להתמודדות עם צרבת. אבל כמו תמיד, הכי חשוב הוא לאתר את שורש הבעיה, ולטפל בה כמידת האפשר.
שטיפת פה עם מים מעורבבים עם אבקת סודה לשתייה מפחיתים את החומציות בפה. מספר עדויות מדעיות מצביעות על כך שהדבר עשוי להוביל להפחתת זיהומים חיידקיים בפה.
בחיפוש אחר מחקרים קליניים שנעשו בבני אדם לגבי השפעות אבקת סודה לשתייה על הבריאות, הופתעתי מאוד לגלות שישנם יותר מאלף מחקרים בנושא! ומאחר ואני לא מתכוון לעשות עבודת דוקטורט על הנושא, אביא כאן כמה מהמסקנות שנראות בולטות מכמה מחקרים מובילים:
- ככל הנראה ישנה תועלת רבה בשימוש בסודה לשתייה כחלק מטיפולי חירום רפואיים שונים (כמו למשל במצבים של חמצת יתר בדם/בגוף).
- כפי הנראה סודה לשתייה עוזרת לבריאות והיגיינת הפה (ריח לא תקין, דלקות חניכיים, חיידקים).
- שיפור פעילות אירובית של ספורטאים במצבים מסויימים.
- יכולת לשמר טוב יותר תפקודי כליות במצבים של מחלת כליות כרונית. ובמקרים מסויימים למנוע נזק לכליות מהתערבויות רפואיות הקשורות בלב.
בקישור הבא, סיכום מסקנות מאתר שאמור להיות מבוסס מדע, לגבי הדברים בהם אבקת סודה לשתייה יכולה באמת לעזור, ובאילו מצבים לא ממש.
חסרונות אפשריים של אבקת סודה לשתייה
כאמור, סודה לשתייה מפחיתה חומציות. לאנשים המתמודדים עם היפוכלורידריה – תת חומציות בקיבה – הוספת סודה לשתייה כמובן צפויה להחמיר את המצב.
מיתוס ישן שעדיין לא נעלם הוא שהוספת סודה לשתייה למזון מורידה את החשק המיני. למיטב ידיעתי, מיתוס זה הופרך מזמן.
ישנו חשש שצריכה רבה של אבקת סודה לשתייה עלולה לגרום לתופעות לוואי כגון חוסר תיאבון, בחילות, כאב ראש וכאבי בטן.
בריאות ואושר,
אופיר פוגל, נטורופת