כבר שנים שאני רואה ברשימות של מזונות בריאות מומלצים את השם בננה פלנטיין, אבל זה תמיד נשמע לי כמו פרי לא נגיש, לא אכיל ו/או לא רלוונטי למטבח שלנו כאן בארץ. כל זה השתנה לאחרונה כשטעמתי לראשונה את הבננה המיוחדת הזו שכבר מגדלים בארץ. והיא אפילו טעימה מאוד! אסביר כאן בקצרה מהם היתרונות הבריאותיים של בננה פלנטיין, אציע דרך מאוד בסיסית להכנתה, ואבקש את חכמת ההמונים בעניין דרכי הכנה נוספות ומהיכן עוד ניתן לרכוש אותה.
בננה פלנטיין – מי את בכלל?
בננה פלנטיין הינה סוג של בננה הנקרא גם בננה פלאטנו, בננה פלטנוס או פשוט בננה ירוקה. כפי שניתן לראות בתמונה, מדובר בבננה ירוקה וגדולה מאוד יחסית לבננות רגילות. היא מוכרת ואהובה בחלקים מסויימים של דרום אמריקה ואפריקה, וגם במדינות מעטות מהמזרח הרחוק. לא ניתן ממש לאכול אותה טרייה, ועל כן היא משמשת לבישול, לטיגון או לאפייה. נראה שבסביבות שנת 2021 החלו לגדל אותה בארץ בכמויות יותר גדולות, מה שהופך אותה לנגישה במקומות מסויימים. בגליל, אנו רכשנו אותה כמה פעמים מ״לגעת בשדה״.
ניתן לקרוא במאמר הקצר והחביב הבא על ההבדלים שבין בננה רגילה לבין בננה פלנטיין. יחסית לבננות רגילות, בננות פלנטיין מכילות יותר קלוריות, עמילן (במקום סוכר), מגנזיום, אשלגן וויטמין c.
למי שרוצה למצוא עוד מידע באשר לבננה פלנטיין, יש לדעת כי בלועזית שמה של הבננה הוא Platano או Plantain.
בתמונה: בננה פלנטיין ירוקה וגדולה. עשירה בעמילן עמיד החשוב לבריאות.

יתרונות בריאותיים של בננה פלנטיין
נראה שהיתרון הבריאותי המרכזי של בננה פלנטיין נובע מכמות רבה של עמילן עמיד שהיא מכילה. עמילן עמיד, כפי שמוסבר יותר בקישור, מהווה סוג של פרה-ביוטיקה מועילה לשיפור איזון המיקרוביום שלנו, ולכן משפר את תפקוד מערכת העיכול. בנוסף, עמילן עמיד עשוי להועיל לאיזון טוב יותר של משק הסוכר והאינסולין בגוף.
בבננה פלנטיין ירוקה כמות נאה של מגנזיום ושל אשלגן אשר חסרים בתפריט אצל מרבית האנשים במערב. ניתן לקרוא כאן על המשמעות הבריאותית של מגנזיום. אשלגן חשוב מסיבות בריאותיות רבות, כשמוכרת בעיקר חשיבותו לבריאות הלב ולאיזון לחץ דם.
בננות אלה מכילות גם כמות לא רעה בכלל של ויטמין c וויטמין b6. יחסית לבננות רגילות, בננות פלנטיין מכילות יותר קלוריות, מגנזיום, אשלגן וויטמין c. ההבדל הבריאותי המשמעותי בין הבננות הוא בכך שבבננות פלנטיין יותר פחמימות הן בצורת עמילן, ופחות כסוכר פשוט.
כיצד ניתן לאכול בננה פלנטיין?
בדרום אמריקה ובאפריקה משתמשים בבננות פלנטיין כמו שאצלנו משתמשים פעמים רבות בתפוחי אדמה. אפשר להכין מהן צ׳יפס, פירה, לאפות או להכין אותן על האש. ניתן למצוא מתכונים שונים ברשת, כמו גם במרבית הקישורים היוצאים ממאמר זה.
כשבננות הפלנטיין הראשונות הגיעו אלינו הביתה, רעייתי אצה רצה אל האתגר והכינה מהן כמה מטעמים מפתיעים לטובה! מה שיצא ממש טעים היה צ׳יפס בננות פלנטיין קרנצ׳י. את המתכון הסופי והמדוייק עדיין אין לנו, אבל יש את הבסיס הפשוט להכנה:
מקלפים, פורסים ואופים בתנור עם שמן זית ומלח. אפשר גם לטגן במחבת.
יש לשים לב שהבננות היותר בשלות נאפות מהר ויכולות להישרף. עדיף להשתמש בבנות ירוקות יותר עבור האפייה.
קשה לנו עדיין להגדיר זמן אפייה או חום תנור. זה בשלבי הניסוי והתהייה. התוצאה צריכה להיות קרנצ׳ית אך לא שרופה כמובן.
בתמונה: בננות פלנטיין ירוקות אחרי אפייה בתנור. טעים! אפילו מעט ממכר…

הכנת בננה ירוקה – פלנטיין במייבש מזון / AirFry.
אפשר מעט מאוד שמן + מלח, אבל לא חייבים. יוצא טעים מאוד!

בקישור הזה ניתן לקרוא עוד פרטים קולינרים בנוגע לשימוש ולהכנה של בננה פלאטנו בדרכים שונות. כולל מתכונים שלצערי לא כולם בריאים…

אשמח מאוד לכל מידע נוסף באשר דרך ההכנה, האכילה ו/או מהיכן ניתן לרכוש כיום בננות פלנטיין ירוקות ובריאות.
בריאות ואושר,
אופיר פוגל, נטורופת